Rusya’dan Batı’ya İskandinav Uyarısı: Tahammül Etmeyeceğiz

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Rus RIA haber ajansına yaptığı açıklamada, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliklerinin ‘hata olacağını’ belirterek, “Bu durumun askeri gerilimi arttıracağını ve bölgede öngörülebilirliği azaltacağını” ifade etti.

Ryabkov, açıklamasının devamında, “Ne Brüksel, ne Washington ne de başka bir NATO başkenti bizim buna katlanacağımız yanılgısına düşsün” dedi.

Helsinki ve Stockholm’ün NATO üyeliğinin hata olacağını savunan Ryabkov, “Askeri gerilim yükselecek, bu bölgedeki öngörülebilirlik azalacaktır. Bu gelişen durumda ne yapılması gerektiğine dair hayali bir hüküm için sağduyunun feda edilmesi utanç vericidir” diye konuştu.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, NATO’nun doğuya doğru genişlemesinin “Ukrayna’nın işgalinin gerekçesi olacağını” defalarca söylemiş, bu durumun ülkesi için tehdit teşkil ettiğini ifade etmişti.

Rusya, Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılımı durumunda “askeri-teknik bir tepki vereceğini” bildirmişti. Putin’in yardımcılarından biri, geçen ay, Kaliningrad’a nükleer silahlar ile hipersonik füzelerin konuşlandırılabileceğini ifade etmişti.

Finlandiya’nın NATO üyeliğine başvuracağını açıklamasının ardından Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, geçen hafta yaptığı açıklamada, bunun Rusya için “kesinlikle” bir tehdit olacağını söylemişti.

Peskov, gazetecilere verdiği demeçte, “NATO genişlemesi ve İttifak’ın sınırlarımıza yaklaşması dünyayı ve kıtamızı daha istikrarlı ve güvenli hale getirmez” demişti.

Rusya’nın Finlandiya’nın NATO’ya katılması gibi bir durumda vereceği yanıtın nasıl bir şekle sahip olacağı sorusunu da yanıtlayan Peskov, “Her şey NATO’nun genişleme sürecinin nasıl ilerleyeceğine, hangi askeri altyapının sınırlarımıza ne kadar yaklaşacağına bağlı olacak” şeklinde konuşmuştu.

Bu iki İskandinav ülkesinin 1949’da Sovyetler Birliği’nin Avrupa’ya güvenliğine yönelik tehdidine karşı kurulan NATO’ya üye olması halinde bu gelişme Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin enönemli stratejk sonuçlarından biri olacak.

Finlandiya Rusya ile bin 300 kilometrelik sınır paylaşıyor. Ülke Rusya’dan bağımsızlığını 1917’de kazandı ve İkinci Dünya Savaşı sırasında yapılan iki savaşta toprak kaybetti.

İsveç ise son 2 yüz yıldır hiç savaşmadı. İsveç’in dış politikası demokrasinin desteklenmesi ve nükleer silahsızlandırma üzerine odaklanıyor.

Batılı ülkeler 30 üyeli NATO’nun tamamen savunma amaçlı olduğunu belirtiyor. Rusya ise NATO’nun ve ittifakın en büyük ve güçlü üyesi Amerika Birleşik Devletleri’nin Kremlin’in Batı sınırlarındaki güvenlik kaygılarını görmezden gelmekle suçluyor.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir