Ruh Sağlığı Bozuklukları Ve Çocuklar

Çocuklarda tıpkı yetişkinler gibi zihinsel hastalıklar gelişebilir, ancak semptomları yakalamak zor olabilir. Bu, birçok durumda gereksiz tedavi gecikmelerine neden olur. Zihinsel bir bozukluğun belirtileri genellikle tamamen normal olan üzgün bir çocuğun davranışını taklit eder. 

Haber Merkezi / Ebeveynler davranışın genel olarak kabul edilemez olduğunu düşündükleri için bu, tanınmasını engelleyebilir, ancak çoğu çocuk bir noktada bu tür davranışları sergiler. Üstelik çocuklar, duygularını ve zorluklarını yetişkinler kadar net bir şekilde analiz edip seslendirecek donanıma sahip değillerdir.

Çocuklarda akıl hastalığının sıklıkla geç teşhis edilmesinin diğer nedenleri arasında, teşhisin utancı algısı, çocukları psikotrop ilaçlarla (ruh halini değiştiren veya antidepresan ilaçlar gibi) tedavi etme korkusu ve gerekli masrafları ödemenin zorluğu sayılabilir.

Çocuklarda ruhsal bozukluk türleri

Çocuklardaki akıl hastalıkları yetişkinlerdekiyle aynı genel kalıpları takip eder, ancak belirtiler ve belirtiler değişebilir. Örneğin, sinirlilik, depresif yetişkinlerde görülen üzüntüden ziyade depresif çocuklarda daha sık görülür.

Anksiyete bozuklukları

Çocuklarda anksiyete bozuklukları arasında travma sonrası stres bozukluğu, obsesif-kompulsif bozukluk (OKB), sosyal fobi ve yaygın anksiyete bozukluğu yer alır ve bunların tümü, çocuğun normal günlük aktivitelere katılmasını engelleyen kalıcı ve anormal anksiyete üretir. Bunlar duygu ve düşünceleri içerdikleri için içselleştirme bozukluklarıdır.

Çocuklarda belirli durumlarla yüzleşmek zorunda kalma endişesi normaldir ve yaşamın belirli dönemlerini karakterize edebilir. Örneğin, küçük çocuklar ebeveynlerinden ayrıldıklarında üzülürler. Bununla birlikte, bir anksiyete bozukluğu olmadığı sürece normal işlevsellik tipik olarak etkilenmez. Üzüntü ve korku, çoğu çocukta da gereğinden fazla uzun süre devam etmez.

  • Ayrılık kaygısı, sevdiklerinden ayrılma korkusudur.
  • Fobiler, belirli şeyler veya durumlar hakkında yoğun korkulardır.
  • Genelleştirilmiş kaygı, gelecekte talihsizliklerin ortaya çıkmasıyla ilgili endişedir.
  • Panik ataklar, kalp çarpıntısı, terleme, titreme ve nefes almada zorluk gibi fiziksel semptomlarla birlikte ani yoğun korku nöbetleridir.

Travmatik stres bozukluğu sonrası

Travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) genellikle strese maruz kalmış ve normal şekilde iyileşmek için kaynakları olmayan çocukları etkiler. Bu, tekrarlayan kabuslar veya geri dönüşler, yoğun korku, gerginlik, endişe veya olayın herhangi bir hatırlatıcısıyla başa çıkamama gibi semptomlar şeklinde uzun süreli sıkıntıya yol açar. Bu, çocukların normal şekilde çalışamamasına neden olur.

Obsesif kompulsif bozukluk

OKB tanısı, çocukların istenmeyen düşüncelerden (obsesyonlar) rahatsız olmaları ve bu tür düşüncelerden kurtulmak için alışkanlık olarak bir şeyler yapmaları (zorlantılar), eylemlerinin aslında araya giren düşünceyle ilgili olmamasına rağmen veya varsa bile aşırı yapılmasıyla teşhis edilir. .

Örnekler, aynı eylemi çok sayıda tekrarlamayı veya önemli bir şeyin yapıldığını defalarca kontrol etmeyi veya yanlış yerleştirilmişlerse kontrolü kaybetme noktasına kadar belirli bir düzenlemede şeylere sahip olma konusunda titiz olmayı içerir.

Depresyon

Çocuklar, bazı durumlar veya hayatları hakkında sebepli veya sebepsiz olarak umutsuzluk veya çaresizlik duyguları geliştirebilirler. Buna depresyon teşhisi konulabilir.

Bu tür çocuklar ayrıca uyku ve iştah bozuklukları, yorgunluk, gerginlik ve dikkatsizlik veya konsantrasyon eksikliği ile ilgili davranışların yanı sıra düşük öz-değer veya umutsuzluk duyguları da gösterebilirler.

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu

Dikkat eksikliği-hiperaktivite bozukluğu (DEHB), çocukların dikkatlerini birkaç dakikadan fazla bir şey üzerinde tutmakta zorlandıkları, hiperaktif oldukları ve dürtü üzerinde çalışmaya eğilimli oldukları başka bir durumdur.

Tüm bu özelliklerin aynı hastada bulunması gerekmez, yani çocuk baskın hiperaktivite ve dürtüsellik, baskın dikkatsizlik veya her ikisinin de eşit oranlarını gösterebilir.

Bu tür çocuklar, diğer semptomların yanı sıra aşırı hayal kurabilir, bir şeyleri kaybedebilir veya unutabilir, çok dikkatsiz olabilir veya çok fazla kıpırdayabilir.

Otizm spektrum bozukluğu

Otizm spektrum bozukluğu (OSB), iletişim ve etkileşim becerilerinin ciddi şekilde bozulması nedeniyle çocuğu sosyal olarak etkileyen ciddi bir gelişim bozukluğudur. Genellikle üç yaşından önce teşhis edilir.

Turette sendromu

Tourette sendromu (TS), tiklere, göz kırpma veya homurdanma gibi sıklıkla tekrarlanan ani kontrol edilemeyen hareketlere neden olan sinirleri etkileyen bir durumdur.

Tikler, motor veya vokal ve basit (vücudun sadece bir kısmı dahil) veya karmaşık (vücudun farklı kısımları dahil) olabilir. 5 ila 10 yaşları arasında başlar ve stres veya heyecanla kötüleşir, ancak çocuk bir şeyle meşgul olduğunda veya sakin olduğunda kaybolabilir.

Genellikle yetişkin yaşamına devam ederler. Etkilenen çocukların %90’ında tikler diğer zihinsel durumlarla birlikte bulunur.

Yeme bozuklukları

Anoreksiya ve bulimia gibi yeme bozuklukları aşırı stresli veya zayıf vücut imajı olan çocuklarda ortaya çıkabilir ve yaşamı tehlikeye atacak kadar şiddetli olabilir.

Bu tür çocuklar yiyeceklerden ve ağırlıklarından o kadar rahatsız olurlar ki, diğer anlamlı aktivitelere katılamazlar.

Duygudurum bozuklukları ve psikozlar

Duygudurum bozuklukları bipolar bozukluk ve depresyonu içerir ve çocukların sürekli olarak üzgün hissetmelerine veya normal işleyişi etkileyen öngörülemeyen ve görünüşte inatçı ruh hali değişimlerine neden olabilir.

Şizofreni, çocuğun gerçeklikten kopmasıyla sonuçlanan ve genellikle ergenliğin sonlarında ortaya çıktığı görülen bir ruhsal bozukluktur.

Muhalif meydan okuyan bozukluk

Muhalif meydan okuma bozukluğu (ODD), çocukların okulda veya evde tanıdıkları kişilere (genellikle otorite figürleri) ısrarlı bir meydan okuma göstermeleri durumunda teşhis edilir. Çoğu çocukta sekiz yaşından önce ortaya çıkar ve nadiren on iki yaşından sonra ortaya çıkar.

Bu tür çocuklar genellikle çok kötü huyludur. Kurallara veya isteklere karşı savaşır veya itaat etmezler, huysuz olmayı alışkanlık haline getirirler ve suistimalleri için başkalarını suçlarlar.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir