Retina nedir? Detaylar

Gözün arka tarafında yer alan retina, optik sinirin yakınında bulunur. Retinanın amacı, merceğin odakladığı ışığı almak, ışığı sinirsel sinyallere dönüştürmek ve bu sinyalleri görsel tanıma için beyne göndermektir.

Retina, ışığı bir fotoreseptör hücre katmanından geçirir. Bunlar esasen ışığa duyarlı hücrelerdir ve renk ve ışık yoğunluğu gibi nitelikleri tespit etmekten sorumludur.

Retina, fotoreseptör hücrelerin topladığı bilgileri işler ve bu bilgiyi optik sinir yoluyla beyne gönderir. Temel olarak, retina odaklanmış ışıktan bir resmi işler ve beynin resmin ne olduğuna karar vermesi gerekir. Retinanın görmedeki hayati rolü nedeniyle, ona verilen hasar kalıcı körlüğe neden olabilir.

Merkezi retinal arter;

Merkezi retinal arter, gözün içindeki bir kan damarıdır. Retinaya gerekli besinleri sağlar. Retina gözün arkasındaki çizgilerdir ve beynin serebral korteksindeki oksipital loba mesajlar ileten koni hücreleri ve çubuklarla doludur. Bu mesajlar, bireylere renklerin yanı sıra aydınlık ve karanlığın farkını anlama yeteneği verir.

Merkezi retinal arter, oftalmik arterin bir dalıdır ve retinanın arteriollerini (bir arterin daha küçük dalları) oluşturur. Merkezi retinal arter tıkanırsa veya engelenerise, merkezi retina arter tıkanıklığı olarak bilinen nadir bir oklüzovasküler hastalık ortaya çıkabilir. Bu hastalık, ağrısız ve ani görme kaybına neden olur. Bu durumun nedenleri arasında retina embolisi, ateroskleroz ve arterlerin astarının iltihabı olan farklı arterit formları yer alabilir.

Merkezi retina damarı;

Optik sinir boyunca ilerleyen ve kısa uzunlukta olan merkezi retina damarı, kanı retinadan kalbe taşır. Merkezi retinal damarı tıkanıklığı veya SRVT meydana gelir. Şiddetli haliyle bu rahatsızlık, ağrı ile birlikte tam bir görme kaybına neden olacaktır.

 

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir