Regl Pnömotoraks Nedir? Bilinmesi Gereken Her Şey

Regl pnömotoraks, kadınları etkileyen oldukça nadir görülen bir durumdur. Pnömotoraks, akciğerleri çevreleyen boşlukta hava veya gazın akciğerlerin çökmesine neden olduğu bir durum olan, çökmüş bir akciğer için tıbbi terimdir. 

Haber Merkezi / Regl pnömotoraksı olan kadınlarda menstrüasyonun başlamasından önceki veya sonraki 72 saat içinde ortaya çıkan tekrarlayan pnömotoraks atakları vardır.

Regl pnömotoraksının kesin nedeni bilinmemektedir ve birkaç teori öne sürülmüştür. Bazı vakalar, endometrial dokunun uterus dışında anormal gelişimi (endometriozis) ile ilişkilidir, ancak bu vakalarda bu ilişkinin kesin doğası bilinmemektedir.

Regl pnömotoraksının semptomları ve şiddeti, bir epizoddan diğerine ve bir kişiden diğerine değişebilir. Etkilenen kadınların çoğunda sağ akciğer etkilenir.

Regl pnömotoraks ile ortaya çıkabilecek semptomlar arasında kürek kemiklerine yayılabilen aylık göğüs ağrısı atakları, nefes darlığı veya nefes almada zorluk (nefes darlığı), baş dönmesi, yorgunluk ve kuru öksürük yer alır. Bazı kadınlar, bir epizot sırasında nefes aldıklarında bir “çıtırtı” sesi bildirmiştir.

Çöken bir akciğerle ilişkili göğüs ağrısı genellikle şiddetlidir ve durum genellikle acil tıbbi müdahale gerektirir.

Regl pnömotoraksının kesin nedeni bilinmemektedir. Metastatik, hormonal ve anatomik anormallikleri içeren birkaç farklı teori öne sürülmüştür. Aybaşı pnömotoraksının farklı vakalarda farklı nedenleri olabilir.

Metastatik modelde, katamenial pnömotoraks, endometriyal dokunun uterusun (endometriyum) iç yüzeyinden diyafram veya göğüs boşluğu duvarını ve akciğerleri kaplayan zarlar arasındaki boşluk gibi vücudun diğer bölgelerine anormal göç etmesinden kaynaklanır.

Rahim dışında endometriyal doku bulunduğunda endometriozis terimi kullanılır. Regl pnömotoraksı olan birçok kadında endometriozis vardır. Endometriozis, diyaframda hava ve sıvının plevral boşluğa geçmesine izin verecek küçük deliklere veya açıklıklara (fenestrasyonlar) neden olabilir. Regl pnömotoraksı olan birçok kadının akciğerlerinde endometrial doku bulunur, bu durum torasik endometriozis olarak adlandırılır.

Hormonal modelde araştırmacılar, prostaglandin F2 olarak bilinen ve yumurtlama sırasında yükselen bir hormonun akciğerlerdeki küçük tüplerin (bronşiyoller) daralmasına (daralmasına) neden olduğuna inanırlar. Bronşların daralması, akciğerlerin küçük hava keselerinin (alveollerin) yırtılmasına ve havanın plevral boşlukta hapsolmasına neden olabilir.

Anatomik modelde araştırmacılar, adet döngüsü sırasında normal bir olay olan servikal mukus tıkacının yokluğunun, diyaframdaki küçük delikler veya açıklıklar (fenestrasyonlar) yoluyla genital sistemden plevral boşluğa hava geçmesine izin verdiğine inanmaktadır.

Regl pnömotoraksının bir nedeni olarak öne sürülen bir başka teori de kabarcıkların kendiliğinden yırtılmasıdır. Kabarcıklar, sıvı veya hava ile doldurulabilen ve akciğerlerde gelişebilen küçük kabarcıklar veya püstüllerdir. Bazı araştırmacılar, adet döngüsü sırasındaki hormonal değişikliklerin kabarcıkların yırtılmasına neden olabileceğini ve bunun da pnömotoraks ile sonuçlanabileceğini düşünüyor.

Regl pnömotoraks tanısı, ayrıntılı bir hasta öyküsüne, kapsamlı bir klinik değerlendirmeye ve karakteristik semptomların tanımlanmasına (yani adetlerin başlamasıyla birlikte tekrarlayan pnömotoraks atakları) dayanılarak konur.

Diğer durumları dışlamak ve torasik veya pelvik endometriozis veya diyafram hasarı gibi ilişkili durumları belirlemek için çeşitli testler gerekebilir. Video yardımlı torakoskopi (VATS) olarak bilinen minimal invaziv bir prosedür, teşhise yardımcı olarak kullanılabilir. 

VATS prosedürü sırasında, göğüste küçük bir kesiden ucunda küçük bir fiber optik kamera bulunan 1 cm’lik sert bir tüp (torakoskop) geçirilir. Bu, doktorların akciğerleri, göğüs boşluğunu ve diyaframı incelemesine olanak tanır.

Bir pnömotoraks atağı oksijen ile tedavi edilebilir, ardından kollaps küçükse gözlem ve istirahat yapılabilir. Ciddi pnömotoraks epizodları, sıkışan hava ve/veya kanı serbest bırakmak için bir göğüs tüpünün yerleştirilmesini gerektirebilir, böylece akciğerlerin yeniden genişlemesine izin verilir.

Regl pnömotorakslı kadınları tedavi etmek için ayrı ayrı veya kombinasyon halinde hem cerrahi hem de hormonal tedavi kullanılmıştır. Regl pnömotoraksının optimal tedavisi için özel kılavuzlar mevcut değildir. Spesifik tedaviler, pnömotoraksın kesin nedenine, kişinin yaşına ve genel sağlığına, kişisel tercihine ve/veya diğer faktörlere bağlı olabilir.

Akciğerlerdeki ve plevral boşluktaki tüm şüpheli endometriyal doku alanlarını çıkarmak (kesmek) ve diyafram içindeki herhangi bir hasarı veya deliği onarmak için cerrahi yapılabilir. Akciğerlerin tepesinde bulunan küçük kabarcıkları (apikal kabarcıklar) çıkarmak için cerrahi de kullanılabilir.

Ek olarak, adet görme pnömotorakslı kadınların tedavisinde plevral boşluğun yapay tahribi (plöredez) de kullanılabilir. Plevranın iki tabakasının (yani akciğerleri kaplayan zar ve göğüs boşluğunun duvarı) iltihaplanmasına neden olmak için kimyasallar veya ilaçlar kullanılabilir. 

Bu iltihaplanma, plevranın plevral boşluğu ortadan kaldırarak birbirine yapışmasına (yapışmasına) neden olur. Plevral abrazyon adı verilen başka bir prosedür de plevranın iltihaplanmasına ve yapışmasına neden olmak için kullanılabilir. Plevral aşınma sırasında, plevra aşındırılarak veya ovalanarak (aşındırılarak) sürtünme yoluyla iltihaplanır.

Bazı etkilenen kadınları tedavi etmek için kullanılan başka bir cerrahi prosedür, özel malzemeden yapılmış bir ağ içerir. Bu prosedür sırasında, ameliyat sırasında gözden kaçmış olabilecek küçük delikleri kapatmak için diyaframın üzerine bir ağ yerleştirilir. Ağ zamanla emilir ve ortaya çıkan skar dokusu diyaframda kalan delikleri ortadan kaldırır. Bu prosedür, plöredez veya plevral abrazyon geçirmiş kadınlarda bile önerilir.

Hormonal tedavi, genellikle cerrahi tedaviye ek olarak, adet kanaması pnömotorakslı kadınları tedavi etmek için de kullanılabilir. Gonadotropin salgılatıcı hormon agonistleri, yumurtlamayı baskılayan ve östrojen veya progesteron dahil diğer hormonların salınmasını engelleyen ilaçlardır. 

Bu ilaçlar yaygın olarak endometriozisli kadınları tedavi etmek için kullanılır, ancak adet kanaması pnömotoraksı olan bazı kadınlarda, hatta endometriozis belirtileri olmayanlarda bile etkili olmuştur.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir