Perniyoz Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Teşhisi, Tedavisi

Perniyoz, soğuk ve nemli (nemli) koşullara uzun süre maruz kalmayla tetiklenen mevsimsel inflamatuar bir hastalıktır. Genellikle havanın soğuk olduğu ve nemin yüksek olduğu zamanlarda, özellikle sonbahar sonu ve kış aylarında meydana gelir.

Haber Merkezi / Alt bacaklarda, ellerde, ayak parmaklarında, ayaklarda, kulaklarda ve yüzde ağrılı, kaşıntılı, hassas cilt yaralanmaları (lezyonlar) ile karakterize edilen küçük kan damarlarının (vaskülit) iltihaplanma şeklidir. Lezyonlar tipik olarak soğuğa maruz kaldıktan 12-24 saat sonra ortaya çıkar ve genellikle iki ila üç hafta sürer.

Tedavi edilmezse ve soğuğa maruz kalma devam ederse yıllarca sürebilir. Bazı bireylerde yaz aylarında tam veya kısmi iyileşme yaşanır, ancak bazı bireylerde semptomlar sıcak aylarda bile devam edebilir.

Perniyoz, soğuğa karşı anormal bir reaksiyonun neden olduğu küçük kan damarlarının iltihaplanması ile karakterizedir. Özellikle vücut ısındıkça ciltte ağrıya, yoğun kaşıntıya, yanmaya/batmaya ve şişmeye neden olabilen mavimsi-kırmızı bir renk değişikliği ile karakterizedir.

Renk değişikliği genellikle el parmaklarında, ayak parmaklarında, alt bacaklarda, topuklarda, kulaklarda ve burunda meydana gelir; nadiren uyluk ve kalçalarda da görülebilir. Ciddi şekilde etkilenen bireylerde, ovulduğunda veya tahriş edildiğinde ülsere dönüşebilen kabarcık benzeri lezyonlar (bül) olabilir. Bu, enfeksiyonlara ve hatta iyileşme sonrasında yara izine neden olabilir.

Uyluk perniyozisi, daha çok dar pantolon giyen genç kadınları etkileyen bir perniyoz şeklidir. Ciltte kırmızı veya mavimsi lekeler (plaklar) ile karakterizedir. Bu plaklar kalçanın üst bölgesine ve uylukların dış kısmına dağılır ve şişlik, yanma, kaşıntı ve bazen de ülserasyona neden olabilir.

Perniyozin kesin nedeni belirsizdir. Temel bir nedenden (birincil), bağ dokusu hastalığı veya kandaki anormal proteinler gibi birincil bir hastalığın (ikincil) bir sonucu veya nedeni bilinmeyen bir hastalıktan (idiyopatik) kaynaklanabilir. Bir hipoteze göre soğuk hava, cilde yakın küçük damar ve arterlerin daralmasına veya daralmasına neden olur.

Dokular yeniden ısıtıldığında dokuya kan sızar ve cildin şişmesine neden olur. Şişlik sinirleri tahriş eder ve ağrıya neden olabilir. Bazıları bu bozukluğun alerjik reaksiyonu veya soğuğa karşı aşırı duyarlılığı temsil edebileceğini düşünüyor. Soğuğa uzun süre maruz kalma, koruyucu kıyafetlerin yetersiz olması ve dolaşım veya kalp-damar hastalıkları da neden olan faktörler olabilir.

Sıkı giysiler etkilenen bölgeye kan akışını azaltarak cilt sıcaklığının düşmesine neden olabilir. Bazı vakaların genetik faktörlerden kaynaklandığına inanılmaktadır. Diğer şüpheli nedenler arasında beslenme, lokal enfeksiyon, hormonal değişiklikler ve diğer sistemik hastalıklar yer alır. Yaşlılarda perniyoz altta yatan sistemik bir hastalıkla ilişkili olabilir.

Teşhis, diğer durumların veya hastalıkların dışlanmasıyla belirlenir. Perniyozin birinci basamak tedavisi ve tedavisi, vücudun soğuktan korunması ve etkilenen bölgelerin yavaş yavaş ısıtılmasından oluşur. Örneğin hastalar katmanlı sıcak tutan giysiler, eldivenler ve çoraplar giymekten fayda görebilirler. Perniyozli kişiler, cildin daha fazla zarar görmesini önlemek için etkilenen bölgeyi çizmekten veya ovalamaktan kaçınmalıdır.

İlaçlarla tedavi ikinci basamaktır ve sınırlı etkinlik gösterilmiştir. Kalsiyum kanal bloker ilacı olan nifedipin (Adalat), ağır vakalarda lezyonların süresini, şiddetini ve nüksetmesini azaltmada etkili bir tedavi olabilir. Nifedipin kan damarlarını genişleterek çalışır. Günde üç kez 20 mg uzatılmış salınımlı nifedipin verilen hastalar semptomlarda hızlı iyileşme bildirdi. Topikal mometazon veya betametazon gibi topikal kortikosteroidler yoğun kaşıntıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.

Yoğun atımlı ışıkla tedavinin kızarıklığı azalttığı gösterilmiştir. Sigara içmek yaralara verilen oksijen miktarını azalttığı ve iyileşme sürecini yavaşlattığı için hastaların sigarayı bırakmaları da teşvik edilir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir