PCSK1 Eksikliği Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Teşhisi, Tedavisi

PCSK1 eksikliği, metabolizmayı ve iştahı etkileyen çok nadir görülen kalıtsal bir hastalıktır. Şiddetli ishal, sindirim sorunları ve yavaş büyüme en erken belirtilerdir ve bunu erken çocukluk döneminde aşırı açlık ve obezite takip eder. Aşırı susama ve sık idrara çıkma (poliüri polidipsi sendromu) yaygındır.

Haber Merkezi / Endokrin bezlerinin anormallikleriyle ilgili diğer semptomlar arasında büyüme hormonu eksikliği, düşük tiroid hormonu ve adrenal bez bozuklukları yer alır. Diğer semptomlar arasında gecikmiş ergenlik ve düşük enerji sayılabilir. PCSK1 eksikliğine PCSK1 genindeki değişiklikler (patojenik varyantlar veya mutasyonlar) neden olur ve otozomal resesif bir şekilde kalıtılır. Teşhis klinik muayeneye, semptomlara, laboratuvar testlerine ve genetik testlere dayanır. Bu durumun tedavisi setmelanotid adı verilen bir ilaç kullanılarak yapılabilir.

PCSK1 eksikliğinin semptomları endokrin bezlerinin anormalliklerinden kaynaklanmaktadır. Endokrin bezleri büyümeyi, cinsel gelişimi, kan basıncını ve vücudun enerji üretme ve kullanma şeklini etkileyen hormonlar üretir. PCSK1 eksikliği olan bebeklerde yaşamın ilk birkaç ayında ciddi ishal ve sindirim sorunları gelişir. Semptomlar birkaç ay sürebilir ve büyümenin yavaşlamasına ve kilo alımına yol açabilir. Bazen ishal hastaneye kaldırılmayı gerektirecek kadar şiddetlidir.

Bu semptomlar zamanla iyileşir ve endokrin bezi anormallikleriyle ilgili diğer semptomlar gelişir. Bunlar arasında kontrol edilemeyen açlık ve yetişkinlik boyunca devam eden erken başlangıçlı obezite yer alıyor. Diğer semptomlar arasında tuz ve suyun emilememesi, aşırı susuzluğa (polidipsi) ve sık idrara çıkmaya (poliüri) neden olması yer alır. Diğer endokrin problemleri arasında düşük düzeyde seks hormonu, tiroid bezi yetmezliği ve büyüme hormonu eksikliği yer alır. Ergenlik gecikebilir veya hiç olmayabilir. PCSK1 eksikliği olan yetişkinler ortalamadan daha kısa boylu ve obezdir.

PCSK1 eksikliğine PCSK1 genindeki patojenik varyantlar (mutasyonlar) neden olur . Bu gen, enerji, metabolizma ve iştahın düzenlenmesinde rol oynayan endokrin bezi hormonlarının çoğunun işlenmesinde önemli rol oynayan bir protein yapar. PCSK1 geni çalışmadığında bu hormonlar düzgün çalışmıyor.

PCSK1 eksikliği ailelerde resesif bir şekilde kalıtsaldır. Resesif genetik bozukluklar, bir bireyin her bir ebeveynden çalışmayan bir geni miras almasıyla ortaya çıkar. Bir kişiye hastalık için bir çalışan gen ve bir de çalışmayan gen verilirse, kişi hastalığın taşıyıcısı olacaktır, ancak genellikle semptom göstermeyecektir. Taşıyıcı olan iki ebeveynin her ikisinin de çalışmayan geni geçirme ve dolayısıyla etkilenen bir çocuğa sahip olma riski her hamilelikte %25’tir. Ebeveynler gibi taşıyıcı olan bir çocuğa sahip olma riski her hamilelikte %50’dir. Bir çocuğun her iki ebeveynden de çalışan genleri alma şansı %25’tir. Risk erkekler ve kadınlar için aynıdır.

PCSK1 eksikliği tanısı klinik muayene, semptomlar ve kan ve genetik test sonuçlarına göre konur. Şiddetli malabsorbtif ishal, PCSK1 eksikliğinin ilk semptomlarından biridir, ancak daha birçok yaygın nedeni vardır. Bu nedenle, PCSK1 eksikliğinin tanısı genellikle diğer semptomlar, özellikle de erken başlangıçlı obezite ortaya çıkana kadar konulamaz.

Aşırı açlık ve erken başlangıçlı obeziteyi içeren çeşitli kalıtsal durumlar mevcut olduğundan, spesifik bir tanı koymaya yardımcı olmak için genetik testler kullanılabilir. Bu test genellikle bir gen panelinin kullanılmasını içerir ve laboratuvarın aynı anda birkaç farklı gendeki genetik varyantları aramasına olanak tanır. Genetik test genellikle kan veya tükürük örneğiyle yapılır. Riskler, faydalar ve sınırlamalar hakkında daha fazla bilgi edinmek için genetik test yaptırmadan önce bir genetik uzmanıyla konuşmak yararlı olacaktır.

Erken çocukluk döneminde obezite tedavileri, diyet ve davranışsal terapiler yoluyla kilo yönetimini içerebilir. En az bir hastada gastrik bypass ameliyatı denendi. Obeziteyi tedavi etmek için çeşitli ilaçlar mevcuttur, ancak hepsinin etkinliği sınırlıdır ve yan etkileri olabilir. Bu tedavilerin çoğu kalıcı kilo kaybıyla sonuçlanmaz.

Setmelanotide, genetik testlerle doğrulanan PCSK1 eksikliği nedeniyle altı yaş ve üzeri obezitesi olan kişiler için ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylandı. Setmelanotid alan kişiler iştahlarını kontrol edebilir, kilo verebilir ve kilo kaybını koruyabilirler.

Ayrıca boyu uzatmak için büyüme hormonu, eksikliği durumunda diğer hormonlar da verilebilir. PCSK1 eksikliği olan kişiler, gastroenterologlar, beslenme uzmanları ve endokrinologlar dahil olmak üzere çeşitli farklı tıbbi uzmanlar tarafından tedavi edilebilir. Bir psikolog veya başka bir akıl sağlığı uzmanı, insanların bu durumun belirtileriyle baş etmelerine yardımcı olabilir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir