Pachyonychia Konjenita Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Teşhisi, Tedavisi

Pachyonychia congenita (PC), otozomal dominant geçişle kalıtılan, nadir görülen keratinize bir cilt hastalığıdır. Baskın özellikler şiddetli plantar ağrı, altta kabarcıklar bulunan nasırları içeren palmoplantar keratoderma (PPK) ve sıklıkla oral lökokeratozun eşlik ettiği değişken hipertrofik tırnak distrofisi, çeşitli tiplerde kistler, foliküler hiperkeratoz, palmoplantar hiperhidroz ve bazen natal dişlerdir.

Haber Merkezi / Pachyonychia congenita’nın semptomları ve şiddeti, aynı ailedeki bireyler arasında veya aynı hastalığa neden olan gen mutasyonuna sahip bireyler arasında bile büyük farklılıklar gösterebilir.

En baskın özellik olan palmoplantar keratoderma genellikle çocuk ağırlık vermeye ve yürümeye başladığında başlar. Nasırların altında kabarcıklar gelişerek aşırı ağrıya neden olur. Bu, koltuk değneği, baston veya tekerlekli sandalye kullanımına yol açabilir. Tırnak distrofisi (tırnak ve ayak tırnakları) tipik olarak yaşamın ilk birkaç ayı/yılında görülür.

Tırnaklar ya (a) belirgin distal hiperkeratozun neden olduğu yukarıya doğru bir eğimle tam uzunluğa kadar büyüme eğilimindedir ya da (b) hafifçe eğimli bir distal hiperkeratoz bölgesi ve açıkta distal parmak ucu bırakacak şekilde zamanından önce sonlanan bir tırnak plakasına sahiptir. Enfeksiyonlar tırnakların altında oluşabilir ve ağrılı olabilir.

Vellus kıl kistleri ve steatositomalar da dahil olmak üzere çeşitli tiplerdeki kistler genellikle ergenlik döneminde gelişir ve yetişkinliğe kadar devam eder. PC’li bazı kişilerde, özellikle PC-K17’de kistler en acı verici ve problemli özellik olabilir. Çoklu milia (özellikle yüzde) PC-K17’li küçük çocuklarda sıklıkla görülür. Foliküler keratoz bazı hastalarda genellikle erken çocukluk döneminde gövde, dirsek ve dizlerde ortaya çıkar.

Oral lökokeratoz (dil ve yanak üzerinde beyaz lekeler) PC-K6a hastalarında daha yaygındır. Genellikle doğumda veya yaşamın ilk birkaç ayında bulunur ve PC’nin başka belirtileri görülmezse yanlışlıkla Candida albicans enfeksiyonu olarak teşhis edilebilir. KRT17 mutasyonu olanlarda natal veya prenatal dişler daha sık görülür . Palmoplantar hiperhidroz PC’li kişilerin yaklaşık %50’sinde rapor edilmiştir.

Daha az yaygın olan diğer özellikler arasında açısal keilit, boğuk ağlama veya ses kısıklığıyla sonuçlanan laringeal tutulum ve ‘ilk ısırık sendromu’ yer alır. İlk ısırık sendromu küçük çocuklarda daha sık görülür ve yemek yemeye veya yutkunmaya başladığınızda yaklaşık 15-25 saniye süren çene veya kulak yakınında yoğun bir ağrıdır.

PC varyantları: Steatositoma multipleks (SM) – Ergenlikte yaygın pilosebase kistler gelişir, ancak tırnak tutulumu çok azdır veya hiç yoktur veya palmoplantar keratoderma, KRT17’deki mutasyonlara bağlı olabilir.

Pachyonychia congenita, beş keratin geninden (KRT6A, KRT6B, KRT6C, KRT16 veya KRT17) birindeki mutasyondan kaynaklanır . Bu mutasyonlar otozomal dominant bir şekilde kalıtsaldır, ancak vakaların yaklaşık %30-40’ı daha önce aile öyküsü olmayan yeni spontan mutasyonların sonucudur. Otozomal dominant bir hastalıkta, klinik semptomların ortaya çıkması için anormal genin yalnızca bir kopyası gereklidir.

Etkilenen bir bireyin anormal geni çocuğuna aktarma riski her hamilelikte yüzde 50’dir. PC’li bir çocuğun etkilenmemiş ebeveynleri için, daha sonra bu durumdan etkilenen çocuklara sahip olma riski çok düşüktür; Germ hattı mozaikliği son derece nadirdir; Ocak 2018 itibarıyla IPCRR’de bildirilen 792 vakadan yalnızca biri rapor edilmiştir.

Mutasyonların çoğunluğu, az sayıda silme/ekleme mutasyonu, ekleme bölgesi mutasyonu ve anlamsız mutasyonlarla birlikte bir amino asit değişikliğine (yanlış anlamlı mutasyonlar) yol açan heterozigot tek baz çifti değişiklikleridir. Bazı mutasyonlar çok sayıda ailede bulunurken (tekrarlayan mutasyonlar), diğer nadir mutasyonlar ise bugüne kadar yalnızca tek ailelerde gözlemlenmiştir.

Tüm keratinler, alfa sarmal merkezi çubuk alanından (sarmal olmayan bağlayıcı bölgelerle bağlanan 4 alana bölünmüş) oluşan benzer bir protein yapısını paylaşır. PC’ye neden olan mutasyonların çoğunluğu, alfa sarmal çubuk alanının her iki ucundaki sarmal sınır alanları içindedir. Bu bölgeler, her bir keratin türü arasında yüksek oranda korunur ve keratin filamanının birleşmesi sırasında uçtan uca örtüşme etkileşimleri sırasında hayati bir rol oynadığı düşünülmektedir.

PC’ye normalde klinik muayene ile teşhis konur ve bu artık moleküler düzeyde doğrulanabilir. KRT6A, KRT6B, KRT6C, KRT16 veya KRT17’deki kesin gen kusurunu (mutasyonu) tanımlamak ve klinik tanıyı doğrulamak için PC hastalarının moleküler tanısı (bir kan örneği veya tükürük örneğinden) mevcuttur.

Şu anda PC’nin kesin bir tedavisi veya spesifik bir tedavisi yoktur. Hastalar semptomlarını evde veya profesyonel bakımla çeşitli şekillerde yönetirler. Plantar hiperkeratozun ana sorunu soyma/kesme/taşlama/törpüleme ile, kalınlaşmış tırnaklar ise törpüleme/taşlama/kırpma yoluyla ele alınır.

Keratolitikler (örn. salisilik asit, üre) ve nemlendiriciler dahil topikal ajanlar, cildin yumuşatılmasında sınırlı fayda sağlar. Bazı hastalarda retinoidler nasırın incelmesine yardımcı olabilir ancak ağrının artmasına neden olabilir. Az sayıda PC hastası plantar botulinum toksini enjeksiyonuyla tedavi edilmiş ve bu da plantar ağrı ve su toplamasında azalma sağlamıştır.

Biberonun üzerindeki geniş açıklığa sahip yumuşak emzik, oral lökokeratozlu, gelişemeyen ve aynı zamanda ‘ilk ısırık sendromu’ yaşayabilen genç bebeklere yardımcı olabilir. Kistler genellikle tedavi gerektirmezler ancak enfeksiyon kapmış veya ağrılıysa kesilip boşaltılabilir veya cerrahi olarak çıkarılabilir. Emici çoraplar ve havalandırmalı ayakkabılar hiperhidroza yardımcı olabilir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir