Ordu: Laleli Camii

Laleli Camii; Ordu’nun İkizce İlçesi, Düzpelit Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yığma yapım sistemi ile inşa edilen yapının tamamında ahşap malzeme kullanılmıştır. Caminin inşasında kullanılan ahşap, bölge iklimine dayanıklı pelit ağacından temin edilmiştir. Yazılı kaynaklara göre, ahşap üzerinde yapılan incelemelerde kullanılan ahşabın 400-450 yıllık olduğu tespit edilmiştir. Caminin yapısal olarak dikkat çeken bir diğer özelliği ise çivisiz inşa edilmiş olmasıdır.

Yapı, yerden yaklaşık 40-50 cm yükseklik oluşturan ve belirli aralıklarla üst üste yerleştirilmiş olan taşlar üzerinde yükselmiştir. Zeminle ilişkisi kesilmiş olan yapının yerden gelen nemden korunmasının amaçlandığı düşünülmektedir. Kırma çatısı alaturka kiremit ile kaplıdır. Saçak örtüsü oldukça geniş tutulmuştur. Caminin inşasında kurtboğazı tekniği kullanılmıştır. Geniş bir arazide yer alan camii etrafında mezarlık yer almaktadır. Caminin minaresi bulunmamaktadır.

Yapının pencereleri dikdörtgen formlu, ahşap söveli ve demir korkulukludur. Üç yanı açık son cemaat yerine basamaklarla ulaşılmaktadır. Son cemaat yeri doğu ve batı cepheleri de dolanmaktadır. Harime giriş, kuzey cephede yer alan son cemaat yerinden, çift kanatlı ahşap kapı ile sağlanmaktadır. Kapı kanatları ve ahşap sövesi işlemelidir. Kapı üzerinde en altta yaşam çiçeği, üst iki kenarında stilize hayat ağacı motifleri ve lale figürleri bulunmaktadır.

Lale motifi ve hayat ağacı motifi, Selçuklu’dan itibaren Anadolu’da yaygın kullanılan güçlü bir motiflerdir. Yaşam çiçeği global bir motif olmasının yanı sıra, Selçuklu sanatında kullanılan, verdiği sonsuzluk hissiyle önemli yer tutan bir motiftir. Kapı sövesinde de geometrik motiflere ve stilize bitkisel motiflere yer verilmiştir. Kadınlar mahfiline girişten sonra batı yönde bulunan L tipi merdivenle ulaşılmaktadır.

U formlu kadınlar mahfili ahşap dikmelerle taşınmaktadır. Dikmelerin başlıklarında stilize lale motifleri yer almaktadır. Mahfilin alınlığı kuzey cephede karşılıklı sarmal şeritler ve içinde yıldız motifleri, altında diş kesimli bir silme ile süslenmiştir. Ahşap mihrabı sade süslemelidir ve yenilenmiştir. Ahşap vaaz kürsüsü ve minberi de sade süslemelidir ve yenilenmiştir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir