Ordu: Çavdar Camii

Çavdar Camii; Ordu’nun Mesudiye İlçesi, Çavdar Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapıda malzeme olarak kesme taş kullanılmıştır. Yapı son cemaat yeri, harim ve kadınlar mahfilinden oluşmaktadır. Son cemaat yeri üç yönde açıktır. Revaklı bir girişi olan son cemaat yeri dört adet ahşap dikme ile taşınmaktadır. Yapının tüm pencereleri dıştan taş pervazlıdır.

Minaresi kuzeybatı köşesinde bulunmaktadır ve tek şerefelidir. Minare pabuçları pahlanmış olup batı yönündeki pahda taş kabartma görülmektedir. Yapının dıştan üst örtüsü dört yönde kırma çatıdır. Çatısı günümüzde sac malzeme ile kaplanmıştır. Harime giriş, kuzey yönden, son cemaat yerinden sağlanmaktadır.

Çift kanatlı ahşap kapısı basık kemerlidir. Ahşap kapısı geometrik ve stilize bitki desenleri ile bezenmiştir. Basık kemerin kilit taşı süslemelidir. Kapı açıklığının dışında dikdörtgen formlu taş bloklu çerçevesi bulunmaktadır. Çerçevenin hemen üzerinde kitabesi yer almaktadır. Arapça kitabesinde Hicri 1318 (Miladi 1900/1901) yılı okunmuştur. Kadınlar mahfiline girişin batısında bulunan tek kollu merdivenle çıkılmaktadır.

U planlı kadınlar mahfili ahşap dikmelerle desteklenmiştir. İç mekânda duvarların bir bölümü beyaz boyalı, bir bölümü yeni ahşap, bir bölümü de seramik kaplıdır. Mihrap, taş malzemeden inşa edilmiş olup yuvarlak kemerlidir. Ahşap minberi ve vaaz kürsüsü özgün değildir. Yapının içten üst örtüsü düz tavandır. Ahşap kaplı tavanın göbek kısmında sade işlemeler mevcuttur.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir