Ordu: Çayır Camii

Çayır Camii; Ordu’nun Çaybaşı İlçesi, Çayır Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yığma yapım sistemi ile inşa edilen yapıda malzeme olarak ahşap kullanılmıştır. Taş bir kaide üzerinde inşa edilen yapıda cephe birleşimlerinde kurtboğazı tekniği kullanılmıştır. Kareye yakın dikdörtgen plana sahip yapıda geniş saçak döşemesi ahşap malzemelidir.

Yapıda yer alan pencereler dikdörtgen formlu ve ahşap sövelidir. Alt sıra pencerelerde çift kanatlı ahşap kepenkler bulunmaktadır. Dikdörtgen planlı camiinin kuzeyine eklenen betonarme ek yapı ile kapalı giriş mekânı oluşturulmuştur. Bu alan ek yapının batısında yer alan açıklıktan girilmektedir. Bu alandan tek kanatlı ahşap kapı ile harime giriş sağlanmaktadır. İç mekânda kadınlar mahfiline harimde yer alan merdivenle ulaşılmaktadır.

U formlu kadınlar mahfili, ahşap dikmelerle taşınmaktadır. Kadınlar mahfili korkulukları sade işlemelidir. Köşk kısmında stilize motifler kullanılmıştır. Caminin tüm iç duvarları sonradan ahşap lambri ile kaplanmıştır. Bunun yanında, pencere doğramaları, mihrap, minber ve vaaz kürsüsü orijinal değildir. Ahşap tavanın ortasında yer alan tavan göbeği sade işlemelidir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir