NATO’da Soğuk Savaş Sonrası En Büyük Yeniden Yapılanma

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) Madrid zirvesinde alınan tarihi kararlar çerçevesinde, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline karşılık olarak ‘temelden bir dönüşümü” uygulamaya koymaya hazırlanıyor.

Genel Sekreter Jens Stoltenberg yeni dönemi, “NATO liderleri, yeni güvenlik tehdidi karşısında, savunmamızın ve caydırıcılığımızın temelden değişimi üzerinde uzlaştı” sözleriyle duyurdu.

Üzerinde anlaşılan yeni strateji ile Rusya “ittifak ülkeleri için doğrudan tehdit’ olarak görülürken, ABD’nin Avrupa’daki askeri varlığı da artırılacak.

Polonya’da da kalıcı bir askeri üs kurulacak ve İspanya’ya ek Amerikan savaş gemileri gönderilecek. Aynı zamanda, İngiltere’ye savaş uçakları Romanya’ya kara birlikleri konuşlandırılıyor.

ABD Başkanı Joe Biden, NATO’ya bugün her zamankinden daha fazla ihtiyaç var” dedi. Stoltenberg, ittifakın Soğuk Savaş’tan bu yana en büyük revizyondan geçtiğini söyledi.

Rusya’nın Ukrayna işgaline karşılık olarak oluşturulan yeni askeri yapılanma ile 300 bin NATO askeri gelecek yıla kadar yüksek hazırlık seviyesine ulaştırılacak. Şu anda bu sayı 40 bin civarında bulunuyor.

‘Rusya ittifak ülkelerine doğrudan tehdit’

NATO’nun 11 sayfalık Stratejik Konsept belgesi, Rusya’yı “Müttefiklerin güvenliğine ve Avrupa-Atlantik bölgesindeki barış ve istikrara yönelik en önemli ve doğrudan tehdit” olarak tanımlıyor.

Belgede ayrıca, Rusya ile Çin arasında derinleşen stratejik ortaklığın NATO değerlerine ve çıkarlarına aykırı olduğu belirtiliyor.

Metinde NATO’ya karşı nükleer saldırı düzenlenmesi durumunda, düşmana ağır bedel ödetecek bir karşılık verme kapasitesi ve kararlılığının olduğu kaydediliyor.

“Müttefiklerin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne karşı bir saldırı olasılığını göz ardı edemeyiz” ifadesi de yer alıyor. Gerilimin artmasını önlemek için Moskova ile iletişim kanallarının açık tutulması gerektiği vurgulanıyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, NATO’ya katılmalarının ardından İsveç ve Finlandiya ile gerginlik yaşanabileceğini göz ardı edemeyeceğini belirterek, bu ülkelerde NATO altyapısı kurulması halinde Moskova’nın aynı şekilde karşılık vereceğini söyledi.

Biden 5. maddeyi hatırlattı

Biden, NATO’nun karada, havada ve denizde, her yönden güçlendirileceğini söyledi. Birliğin her karış toprağını savunmaya kararlı olduklarını söyleyen Biden, “Birimize yapılan saldırı hepimize yapılmıştır derken ciddiyiz” dedi.

İngiltere Savunma Bakanlığı da NATO bünyesindeki asker sayısının artırılacağını duyurdu. Bakanlık, savaş gemisi ve savaş uçağı sayılarının da artırılacağını söyledi, ancak “askeri bakımdan hassas” olduğu gerekçesiyle ayrıntılı bilgi vermedi.

Nasıl bir askeri yapılanma?

ABD’nin Avrupa’daki askeri varlığı özellikle kıtanın doğusunda artırılıyor. Buna göre:

  • 5. Kolordu Karargahı kalıcı bir şekilde Polonya’ya yerleşecek.
  • İspanya’daki ABD savaş gemilerinin sayısı 4’ten 6’ya çıkarılacak.
  • Romanya’ya toplam 5.000 kapasiteli bir harekat gücü dönüşümlü halde bu ülkede olacak.
  • F-35 jetlerinden oluşan 2 uçak filosu daha İngiltere’ye yerleştirilecek.
  • Almanya ve İtalya için yeni hava savunma kapasiteleri öngörülüyor.

(Kaynak: BBC Türkçe)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir