Meme Kanseri Hastalar Nasıl Beslenmeli? İpuçları

İster yeni teşhis edilmiş olsun, ister vücudunuzun başka bir bölümüne de yayılmış meme kanseri hastası olun, muhtemelen birçok sorunuz vardır. Hastalıkla mücadelede nasıl beslenmeniz gerektiği de büyük bir sorundur.

Haber Merkezi / Meme kanseri tedaviniz sırasında kendinizi yüzde 100 hissetmiyor olsanız da, beslenmeye odaklanmanız önemlidir.

Susuz kalma

Günde en az 2 litre ila 3 litre sıvıyı hedefleyin. Sulu kalmak her zaman önemlidir, ancak özellikle kanser tedavisi sırasında. Kanser tedavisinin bazı yaygın yan etkileri, tümü dehidrasyona katkıda bulunabilecek kusma, ishal, iştah azalması veya ateşi içerebilir.

Sulu kalmak vücudunuzun sıcaklığını, kan basıncını ve elektrolit dengesini düzenlemenize, kabızlığı önlemenize veya en aza indirmenize ve organlarınızın atıkları ve toksinleri filtrelemesine yardımcı olur.

Yeterli kalori alın

Yeterli kalori alıp almadığınızı bilmenin en iyi yolu, haftada bir veya iki kez kendinizi tartmaktır. Kilonuz her hafta azalıyorsa, bir plan yapmak için bir diyetisyenle konuşun.

Gün boyunca düzenli yemek yemeyi unutmayın. Günde beş ila altı kez küçük öğünler genellikle iyi sonuç verir. Küçük öğünlerin mide bulantısını, kusmayı veya ishali tetikleme olasılığı daha düşüktür ve besinlerin emilimini en üst düzeye çıkarırlar.

Besinlere odaklanın ve kalori başına en fazla besini alın

Meyveler, sebzeler, tahıllar, fasulye, kabuklu yemişler, tohumlar, et/yumurta ve süt ürünleri gibi besin gruplarından yiyecekleri seçin.

Dengeli bir beslenme, vücudunuzu güçlü tutmak için ihtiyaç duyduğunuz besinleri aldığınızdan emin olmanıza yardımcı olur.

Proteini unutma

Protein, yağsız vücut kütlesini/kasını korumaya yardımcı olur. Protein et, kümes hayvanları, balık, deniz ürünleri, yumurta, fasulye, mercimek, fındık, tohum, soya ve süt ürünlerinde bulunur.

Sebzelerde ve tam tahıllarda daha az miktarda protein bulunur. Bir kişinin protein ihtiyacı birçok farklı şeye bağlıdır: yaş, kilo, boy ve aktivite düzeyi.

Meme kanserine karşı savaşan besinler

Hiçbir takviye, çeşitli bir beslenmenin yerini tutmaz, haplara yönelmeyin. Gökkuşağını yiyin; parlak renkli ürünlerden oluşan bir gökkuşağı. Bitkilere rengini veren içindeki besinlerdir, bu nedenle renk ne kadar canlı olursa o kadar iyidir.

Meme kanseriniz varsa kaçınmanız gereken yiyecekler

  • Kafei
  • Alkol.
  • Çiğ veya az pişmiş et, balık veya kümes hayvanları
  • Çiğ veya az pişmiş yumurta
  • Pastörize edilmemiş süt ürünleri veya meyve suyu
  • Yıkanmamış meyve ve sebzeler

Meme kanseri tedavisi sırasında ne yemeliyim?

Meyve ve sebzeler

Günde beş veya daha fazla porsiyon hedefleyin. Meyve ve sebzeler, antioksidan ve anti-östrojen özellikleri içerir. Brokoli, karnabahar, karalahana, lahana ve Brüksel lahanası gibi turpgillerden sebzeler özellikle fitokimyasallar açısından zengindir ve dahil edilmesi iyidir.

Tam tahıllar

Tam tahıllar, kompleks karbonhidratlar, lif ve fitokimyasalların yanı sıra vitaminler ve mineraller bakımından yüksek işlenmemiş gıdalardır.

Beslenmenizde tükettiğiniz yiyeceklerin en az yarısının tam tahıllar olduğundan emin olun; kahvaltıda yulaf, öğle yemeğinde tam tahıllı ekmek veya akşam yemeğinde esmer pirinç gibi…

Protein

Kümes hayvanları, balık ve fasulye ve mercimek gibi baklagiller alımınızı artırın. Kürlenmiş, salamura ve füme et tüketiminizi en aza indirin. Düzenli olarak işlenmiş et alımı, belirli kanser türleri için artan risk ile ilişkilidir. İşlenmiş etler ayrıca sodyumda yüksektir ve bu da kısa vadede kan basıncını yükseltebilir.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir