Tırnağınız Çürürse (Ya Da Düşerse) Ne Yapmalısınız?

Çürük bir tırnak, genellikle tekrarlamak istemediğiniz bir kaza sonucu oluşmuştur. Çoğu insan ayak parmağı ya da el parmağını da bu ızdırabı yaşamıştır. Çürük bir tırnağın tekrar eski haline dönmesi aylar alabilir. 

Haber Merkezi / Parmağınıza veya ayak parmağınıza sert bir darbe aldıktan sonra tırnağınız çürük görünebilir. Ama çürük olan tırnağınızın altındaki dokudur, tırnağınızın kendisi değil. Tırnağınızın altındaki kan veya morluk, subungual hematom olarak bilinir.

Bir yaralanmadan sonra tırnağınızın altında kan veya çürük görürseniz, iki gün içinde tıbbi yardım alın. Önemsiz gibi görünse de, bir tırnak çürüğünün birkaç nedenden dolayı tıbbi müdahaleye ihtiyacı vardır.

Tırnak çürükleri uzun süreli ağrıya neden olabilir

Acı sadece kaza sonrası oluşan çürükten kaynaklanmıyor. Tırnağınızın altında kalan kan, parmaklarınızın sinirlerine baskı yapıyor. Bu baskı dayanılmaz olabilir, çalışmayı veya günlük aktiviteleri gerçekleştirmeyi zorlaştırabilir.

Ve sıkışan kandan kaynaklanan sinir ağrısının iyileşmesi haftalar alabilir. Doktora gitmeye vaktiniz yoksa, ağrıyı hızla azaltan basit, ağrısız bir prosedür olan trepanasyonla kanı boşaltabilirsiniz. Ama o kanı ilk 48 saat içinde boşatmazsak pıhtılaşır. Pıhtılaşma, potansiyel olarak haftalarca gereksiz ağrıya yol açabilecek tırnak altında bir kitleye neden olur. Trefinasyon işleminden sonra tırnağınızı temiz ve kuru tutun.

Sinirleriniz zarar görebilir

El ve ayak parmaklarınızdaki sinirler günlük işleviniz için önemlidir. Ayak parmaklarınızdaki sinirler yürümenize ve ayakta durmanıza yardımcı olur. Nesneleri almaktan yazmaya kadar her şey için parmaklarınızdaki sinirler gereklidir. Sinirleriniz hasar görürse, karıncalanma, güçsüzlük veya ağrı gibi uzun süreli semptomlarınız olabilir.

Tırnağınız kalıcı olarak deforme olabilir

Tırnak matrisiniz, tırnağınızın doğrusal bir şekilde büyüdüğü tırnağınızın tabanının altındaki alandır. Tırnak matrisinizin zarar görmesi tırnak büyümesini etkileyebilir. Bir daha asla tam olarak doğru görünmeyen bir tırnakla sonuçlanabilir.

Tırnağım düşüyor, şimdi ne olacak?

Doğru tıbbi tedaviyle bile tırnağınız bir yaralanmadan sonra çıkabilir. Veya yanlışlıkla tırnağınızı koparmak gibi tatsız bir deneyim yaşayabilirsiniz.

Tırnağınızın tamamını veya bir kısmını kopardıysanız ve kanıyorsa:

  • Kanamayı durdurmak için birkaç dakika temiz bir bezle basınç uygulayın,
  • Kanama durduğunda, antibiyotik merhem ve bandaj uygulayın,
  • Hasarı değerlendirebilmeleri için doktorunuzu arayın veya acil servise gidin.

Tırnak yatağınız iyileşirken:

  • Yaralı parmağınızın veya ayak parmağınızın mümkün olduğunca “hava almasına” izin verin. Sadece ekstra korumaya ihtiyaç duyduğunuzda veya şiddetli ağrınız olduğunda bir bandajla kapatın.
  • Alanı temiz ve kuru tutun.

Tırnak yaralanmasından sonra enfeksiyon belirtileri

Tırnak yaralanması, tırnağınızdaki veya cildinizdeki bir açılma yoluyla vücudunuza mikroplar girerse enfeksiyona neden olabilir. Ve tırnağınız çıkarsa, muhtemelen parmağınızda veya ayak parmağınızda enfeksiyonun başlayabileceği bir açıklık vardır.

Bazı enfeksiyonlar antibiyotik gerektirir, ancak ihtiyacınız olup olmadığını yalnızca doktorunuz söyleyebilir. Aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir tırnak yaralanmasından sonra enfeksiyon belirtilerine dikkat edin:

  • Ateş veya kendini iyi hissetmeme
  • Cildinizde kızarıklık veya kırmızı çizgiler
  • Dokunulduğunda sıcak hisseden cilt veya tırnak
  • Şişme veya belirgin ağrı

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir