Kızıl hastalığı nedir? Belirtileri, Tedavisi

Kızıl hastalığı; boğaz ağrısı olan kişilerde gelişen bir enfeksiyondur. Genellikle yüksek ateş ve boğaz ağrısının eşlik ettiği vücutta parlak kırmızı bir döküntü ile karakterizedir. Kızıl hastalığı esas olarak 5 ila 15 yaş arasındaki çocukları etkiler. Eskiden ciddi bir çocukluk hastalığıydı, ancak bugün genellikle daha az tehlikelidir. 

Hastalığın erken döneminde başvurulan antibiyotik tedavileri, iyileşmeyi hızlandırır ve belirtilerin şiddetini azaltmaya yardımcı olur. Hastalık, geçmişte olduğundan daha az görülmekle birlikte, henüz aşısı olmadığı için salgınlar hala devam etmektedir.

Kızıl hastalığının sebebi nedir?

Strep bakterileri en önemli neden olarak karşımıza çıkıyor. Bu hastalığa sahip olan kimseler ile aynı ortamda bulunmak da hastalığın oluşum nedenlerinden bir tanesidir. İlkbahar ve sonbahar ayları en riskli dönemler olarak nitelendiriliyor ve büyük bir çoğunluk kızıl hastalığı ile bu dönemde karşı karşıya geliyor.

Kızıl hastalığının bir diğer nedeni ise sağlıksız ve düzensiz beslenmedir. Dolaylı yoldan büyük bir etkiye sahip olduğunu ifade etmek gerekiyor çünkü bu sayede bağışıklık sistemi zayıflıyor ve bakteriler için kusursuz bir yaşam alanı oluşturuluyor. 5 ila 15 yaşları arasında olmanız da riski artırıyor ancak yetişkinlerin de risk grubunda yer aldığını belirtmekte fayda var.

Bulaşıcı mıdır?

Kızıl bulaşıcı bir hastalıktır. Hasta olan kişi, ağzını kapatmadan öksürdüğü veya hapşırdığında etrafa saçtığı tükürük damlacıkları içinde bulunan bakteriler, solunum yoluyla çevrede bulunan insanlara bulaşır.

Belirtileri;

  • Ani başlayan ateş
  • Titreme, kusma, baş ağrısı
  • Boğaz ağrısı, yutkunmada güçlük
  • Döküntü (yüz, koltuk altı ve kasık bölgelerinde)
  • Karın ağrısı
  • Halsizlik
  • Kaşıntı
  • Dilde görülen beyazlaşmanın ardından kırmızılaşma
  • Deride kabuklaşma sonrası soyulma
  • Boyun tutulması

Tanısı;

Doktor, tanı için ilk olarak hastada kızıl belirtileri olup olmadığını anlamak için detaylı bir fiziksel muayene yapar. Muayene sırasında, özellikle hastanın dilini, boğazını ve bademciklerini kontrol eder. Ayrıca şişmiş lenf düğümlerini arar ve döküntülerin görünüm ve dokusunu inceler.

Fizik muayene sonrası, doktor kızıl hastalığı varlığından şüphelenirse, boğaz kültürü isteyebilir. Boğaz kültürü için hastadan örnek almak amacıyla boğazın arka tarafına bir boğaz çubuğu sürülür. Alınan örnek laboratuvara gönderilir.

Tedavisi;

Kızıl hastalığı tedavisinde antibiyotik kullanılır. Antibiyotikler, hastalığa neden olan bakterileri öldürür ve bağışıklık sisteminin etken bakterilerle savaşmasına yardımcı olur. Antibiyotik tedavisine belirtiler tamamen geçse bile, doktorun önerdiği süre boyunca ara verilmeden devam edilmesi şarttır. Aksi takdirde, enfeksiyon komplikasyonlara neden olabilir ve hastalık süresi uzayabilir.

Doktor, ayrıca boğaz ağrısını hafifletmek ve ateşi düşürmek için başka ilaçlar da verebilir. Boğaz ağrısını rahatlatmak için dondurma yemek veya ılık çorba içmek fayda sağlayabilir. Tuzlu su ile gargara yapmak ve soğuk buhar cihazı kullanmak da boğaz ağrısının şiddetini azaltabilir. Ciltte kaşıntı varsa doktor, bunu azaltmaya yönelik losyon reçete eder.

Vücutta sıvı açığı oluşmaması için bol bol su içmek önemlidir. Hasta, en az 24 saat antibiyotik aldıktan sonra ateşi düşer ve okula ya da işe devam edebilir. Çünkü antibiyotik başladıktan 24 saat sonra bakterinin bulaşıcılığı ortadan kalkar. Ancak mümkünse antibiyotiklerin tamamı bitinceye kadar evde kalıp istirahat etmesi hastalığın iyileşme sürecinin hızlanması açısından daha iyi olacaktır. Araştırma aşamasında olan pek çok potansiyel aşı bulunmasına karşın, hali hazırda kızıl veya A grubu streptokoklara karşı etkili bir aşı henüz kullanıma girmemiştir.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir