Kist Sebase nedir? Teşhisi, Tedavisi

Cilt kistleri veya yağ kistleri olarak bilinen Kist Sebase, içerisinde sebum denen sıvı veya yarı sıvı şeklinde bir madde içeren, etrafı zarla çevrili keseciklerdir. Hayatı tehdit eden bir hastalık olmayan bu tümörler, toplumda çok sık görülmektedir.

Vücudun herhangi bir yerinde oluşabilirler, ancak genellikle yüz, boyun ve gövde üzerinde bulunurlar. Deri kistleri genellikle görünümleri dışında herhangi bir soruna neden olmaz. Herhangi bir komplikasyon olmadıkça ağrısız kitlelerdir.

Nedenleri;

Sebase kistler yağ bezinizden oluşur. Yağ bezi, saçı ve cildi kaplayan yağı yani sebumu üretir. Bezi veya kanalı (yağın çıkabileceği yer) hasar görmesi veya tıkanması durumunda kistler gelişebilir. Bu genellikle bölgede oluşan bir travma nedeniyle oluşur. Travma bir çizik, cerrahi bir yara veya sivilce gibi bir cilt rahatsızlığı olabilir. Epidermis, cildin üst tabakasıdır ve epidermisin en dış tabakası, cilt hücrelerinin nihayetinde çöktüğü yerdir. Epidermisin altında dermis tabakası bulunur.

Deri kistlerinin neden oluştuğu anlaşılmamıştır fakat bazı durumlarda, genetik bir bağlantı vardır. Örneğin Gardner sendromu, cilt kistleri ve diğer büyüme tipleri ile bağlantılı genetik bir hastalıktır. Baştaki tüylerle bağlantılı Pilar kistleri kalıtsal bir eğilime sahip olabilir. Deri kistleri bazen üst tabaka hücrelerinin alt tabakaya implante edilmesine neden olan hasar nedeniyle oluşabilir. Sebase kistler yavaş büyür, bu nedenle travma, kisti fark etmeden haftalar veya aylar önce olmuş olabilir. Sebase kistin diğer nedenleri arasında şunlar olabilir:

  • Şekilsiz veya deforme olmuş kanal
  • Ameliyat sırasında hücrelere zarar
  • Gardner sendromu veya bazal hücreli nevüs sendromu gibi genetik durumlar

Belirtileri;

  • Dokunulunca yumuşak kıvamlıdır. Yağ bezesine göre nisbeten hafif sertir
  • Dokunulduğunda hafifçe hareketlidir
  • Cilt altında, yuvarlak, küre ya da misket şeklindedir
  • Tek bir tane olabileceği gibi tüm vücutta ya da bir bölgede çok sayıda olabilir.
  • Ciltte kızarıklık, ödem enfeksiyon eklendiğinde görülür

Yağ kistlerinin en sık bulunduğu yerler;

  • Saçlı deri
  • Yüz bölgesi
  • Sırt
  • Boyun

Teşhisi;

Doktorlar genellikle basit bir fizik muayeneden sonra yağ kisti tanısı koyarlar. Kist olağandışı ise, doktorlar olası kanserleri dışlamak için ek testler isteyebilir. Kistin cerrahi olarak çıkarılması isteniyorsa bu testlere de ihtiyaç görülebilir.

Tedavisi;

Tedavi cerrahidir. Lokal anestezi altında kist üzerine eliptik bir kesi yapılır ve kist kapsülü ile birlikte çıkarılır. Bunların cerrahiye en çok başvurma nedeni kozmetiktir. Çünkü kistlerin çoğu sağlık için zararlı değildir. Görünen yerlerde olan, eklem yerlerinde olup hareket kısıtlılığı yapan, enfekte olmuş kistler total olarak çıkarılmalıdır.

Cerrahi olarak alınmayan kistlerin gittikçe büyüyeceği veya herhangi bir dönemde enfekte olarak ağrılı, apseli bir kitleye dönüşeceği unutulmamalıdır. Ancak yara izine neden olabileceğinden bazı hastalar cerrahiyi istemezler. Fakat enfekte olan kistlere yapılan cerrahi müdahalelerde daha kötü bir iz kalacağı unutulmamalıdır.

Kist sebase de amaç komplike hale gelmeden kistin lokal anestezi altında basit bir eliptik kesi ile çıkarılmasıdır. Bu sırada kist, kapsülü ile birlikte çıkarılır. Kapsül yerinde bırakılırsa nüks kaçınılmazdır. Kitle çıkarıldıktan sonra patolojiye gönderilir. Kesin tanı patoloji ile konur.

Kist alındıktan sonra yara gizli dikişle kapatılıp, üzerine strip denen özel yapıştırıcılar konur. Böylece cilt izinin minimum olması için uğraşılır. Bu arada hastaya 5 gün süre ile koruyucu antibiyotik ve ağrı kesici verilir.

Sebase kistler kanserleşmezler. Ancak kozmetik açıdan göze hoş gelmezler. Kist zamanında tedavi edilmezse çok büyük hacimlere ulaşabilir. Başta bazen patates tarlası gibi yumrular oluşabilir. Bunların enfekte olmasıyla hasta sıkıntılı bir dönem geçirebilir.

Kist kapsülü ile birlikte çıkarılırsa nük etmez. Fakat enfekte olmuş veya hasta tarafından sıkılarak kapsülü yırtılmış, bütünlüğü bozulmuş kistlerde kapsül çıkarılamayabilir. Bunlarda nüks kaçınılmazdır.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir