Kikuchi – Fujimoto Hastalığı Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Teşhisi, Tedavisi

Histiyositik nekrotizan lenfadenopati olarak da bilinen Kikuchi-Fujimoto hastalığı (KFD), ağırlıklı olarak genç yetişkinlerde ve okul çağındaki çocuklarda görülen, lenf düğümlerinin nadir, iyi huylu (kanserli olmayan, kötü huylu olmayan) bir bozukluğudur. 

Haber Merkezi / Kadınlarda biraz daha sık görülse de erkeklerde de görülmektedir. Bu bozukluk, genişlemiş lenf düğümleri (lenfadenopati) dahil olmak üzere lenfoma ile benzer belirti ve semptomlarla kendini gösterir. Kesin nedeni bilinmemektedir. KFD, ateş ve yorgunluk gibi genel semptomların yanı sıra, genellikle boyundaki lenf düğümlerinin ağrılı şişmesi olarak ortaya çıkar.

KFD, granülomatöz yanıt adı verilen bir tür inflamatuar yanıta benzer. Lenf düğümleri mikroskop altında incelendiğinde, doku nekrozu (hücre ölümü) ve nötrofil adı verilen belirli bir tür bağışıklık hücresinin yokluğu gibi spesifik değişiklikler görülebilir. 

Bunun yerine, nekrotik alanlar esas olarak hücre çekirdeğinin parçalandığı apoptoz geçiren hücrelerin kalıntılarını içerir. Daha basit bir ifadeyle KFD, etkilenen dokunun hücre ölümü belirtileri gösterdiği ancak bu tür reaksiyonla ilişkili bağışıklık hücrelerinin genellikle eksik olduğu benzersiz bir durumdur. Bu olağandışı model, onu benzer semptomları olan diğer hastalıklardan farklı kılmaktadır.

Genellikle bu hastalık ciddi sorunlara neden olmaz ve kendi kendine iyileşir. Bununla birlikte, bazı insanlarda bağışıklık sisteminin yanlışlıkla vücudun hücrelerine ve dokularına saldırdığı otoimmün bozukluklarla ilişkilendirilebilir.

KFD, lenf düğümlerini etkileyen nadir görülen, malign olmayan bir hastalıktır. Lenf düğümleri, lenf sıvısını filtreleyen, enfeksiyonla savaşan ve beyaz kan hücreleri ve kan plazma hücrelerini oluşturan küçük oval veya barbunya fasulyesi şeklindeki yapılar olarak vücudun her yerinde bulunur. Büyümüş ve ağrılı lenf düğümleri sıklıkla boyun bölgesindedir ancak supraklaviküler, aksiller, torasik, intraparotid, abdominal ve pelvik lenf düğümleri de tutulabilir.

Etkilenen bireylerde hafif ateş, gece terlemesi, kas ağrısı (miyalji) ve döküntü gelişebilir. Daha az görülen semptomlar arasında baş ağrısı, yorgunluk, eklem ağrısı (artralji), mide bulantısı ve kusma yer alır. Etkilenen bazı bireylerde karaciğer veya dalak büyümesi (hepatosplenomegali) görülebilir. KFD semptomları iki ila üç hafta içinde yavaş yavaş gelişebilir.

Özetle, KFD’nin klinik özellikleri aşağıdaki gibi belirti ve semptomlarla ilişkili genişlemiş lenf düğümlerinin varlığıdır:

Ateş
Yorgunluk
Gece terlemeleri
Kilo kaybı (bazı kişilerde)
İştah kaybı
Hepatosplenomegali

KFD’deki anormal doku büyümesi ve inflamasyon genellikle daha fazla tedaviye gerek kalmadan birkaç hafta veya ay içinde kendiliğinden iyileşir (kendi kendini sınırlayan hastalık).

KFD’nin kesin nedeni bilinmemektedir (idiyopatik). Muhtemelen viral enfeksiyon veya genetik faktörlerden etkilenen anormal bir bağışıklık tepkisinin rol oynayabileceği düşünülmektedir. HIV, HSV, VZV ve EBV gibi viral enfeksiyonların yanı sıra lupus, sarkoidoz, lenfoma ve Sjogren sendromu gibi otoimmün durumlarla ilişkili olduğu düşünülmektedir. Başka bir teori, KFD’nin kendi kendini sınırlayan bir otoimmün durum olmasıdır. Otoimmün bozukluklar, vücudun “yabancı” veya istilacı organizmalara karşı doğal savunmasının, bilinmeyen nedenlerle sağlıklı dokuya saldırmaya başlamasıyla ortaya çıkar.

Vücudumuzun virüslerden kaynaklanan enfeksiyonlara karşı normal bir koruyucu tepkisi vardır. İnterferon adı verilen küçük proteinler, vücudun virüslerden kaynaklanan enfeksiyonlar da dahil olmak üzere enfeksiyonlara karşı korunmasına yardımcı olacak sinyaller oluşturur. KFD’nin interferon yanıtındaki bir artışla ilişkili olduğu gösterilmiştir.

Teşhis, bir sağlık uzmanı ve patolog tarafından kapsamlı bir tıbbi öykü, fizik muayene ve bazen etkilenen lenf nodu biyopsisi de dahil olmak üzere uygun değerlendirmeyi gerektirir.

Bazı kişilerde SLE ve KFD’deki lenf düğümlerinin histolojik ve immünohistokimyasal özellikleri benzer olabilir. Ancak farklılıklar vardır ve ikisini birbirinden ayırmak için dikkatli bir analiz yapılması gerekir. Pratik olarak KFD, lenf düğümlerini etkileyerek onların şişmesine ve muhtemelen büyümesine neden olur. Durumu teşhis etmek için genişlemiş bir lenf düğümünün bir kısmı veya tamamı çıkarılır ve mikroskop altında incelenir. Karakteristik özellikleri arasında doku nekrozu ve belirli hücre türlerinin varlığı yer alır. İmmünohistokimya, tanıyı doğrulamaya yardımcı olan spesifik belirteçleri tanımlamak için kullanılır.

KFD tedavisi semptomatik ve destekleyicidir. Genellikle bozukluk birkaç hafta veya ay içinde kendiliğinden düzelir. Ağrı, hassasiyet ve lenfadenopatiye bağlı ateşi tedavi etmek için analjezikler-antipiretikler ve nonsteroidal antiinflamatuar (NSAID’ler) kullanılabilir. Son derece nadir durumlarda KFD tekrarlayabilir.

Kendi kendini sınırlayan ve 4 aydan kısa sürede çözülebilen bir hastalık olduğundan KFD’nin spesifik bir tedavisi yoktur. Yönetim, steroid olmayan antiinflamatuar ilaçlar (NSAID’ler) veya diğer semptomatik tedavilerle semptomları (örneğin ağrı ve ateş) hafifletmeye odaklanır. Etkilenen lenf nodu çıkarıldıktan sonra ateşin düşme eğilimi göstermesi, hem tanı hem de tedavi yöntemi olarak eksizyonel biyopsinin potansiyel terapötik faydasına işaret etmektedir.

Uzamış ateşi, iki haftadan uzun süren şiddetli semptomları veya tekrarlayan hastalığı olan hastalar, tek başına veya kombinasyon halinde immünomodülatörler ve sistemik kortikosteroidler (prednizolon 1-2 mg/kg vücut ağırlığı) ile tedavi gerektirebilir. Kortikosteroidler ve intravenöz immün globulin (IVIg), özellikle şiddetli veya genel hastalığı, ekstra nodal tutulumu veya hemofagositik sendromu olan hastalarda KFD tedavisinde yaygın olarak kullanılmaktadır ve olumlu terapötik sonuçlar göstermiştir.

Tekrarlayan veya steroide dirençli KFD’de tek başına veya sistemik kortikosteroidlerle kombine edilen hidroksiklorokinin başarılı bir tedavi seçeneği olduğu rapor edilmiştir. Bir çalışmada, sistemik semptomları olan bir KFD hastasında klorokin uygulanarak hızlı bir yanıt elde edildi ve dört gün içinde önemli bir iyileşme sağlandı. Bir vakada, bir IL-1 inhibitörü olan anakinra, steroid tedavisine yanıt vermeyen bir hastada etkili olduğunu gösterdi.

Siprofloksasin, minosiklin ve ofloksasinin KFD tedavisindeki potansiyel faydası, hastalığın kontrol altına alınması için sıklıkla etkili glukokortikoid dozlarının gerekli olduğunu öne süren bazı anekdotsal kanıtlara rağmen daha fazla değerlendirme gerektirir. Bazı insanlarda, alevlenen hastalarda hastalığın tekrarını önlemede kritik bir role sahip olabilecek hidroksiklorokin kullanılıyor, ancak mevcut araştırma çalışması bu durumu tam olarak araştırmadı. Antibiyotiklerin çalışılan hastalarda KFD’nin ilerlemesini etkilemediğini belirtmekte fayda var.

Şu anda, KFD hastalarının uzun vadeli takibi için, özellikle de potansiyel komplikasyonlar ve SLE gibi hastalıklarla ilişkiler açısından en uygun yaklaşımı özetleyen bir literatür eksikliği bulunmaktadır. KFD’nin ilk tanısı üzerine SLE taramasının yapılması ve ardından birkaç yıl boyunca yıllık taramaların yapılması mantıklı görünmektedir. Ek olarak, eritrosit sedimantasyon hızının (ESR) izlenmesi, herhangi bir otoimmün, enfeksiyöz veya malign gelişmenin belirlenmesine yardımcı olabilir. KFD genellikle mükemmel bir prognoza sahiptir ve çoğu vaka altı ay içinde düzelir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir