Karaman: Kozak Hanı

Kozak Hanı; Karaman’ın Merkez İlçesi, Medreselik Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Karaman – Mut yolu üzerindedir.

Karaman’ın tarihi ve kültürel envanterine bakıldığında kent genelinde hem mimari hem de tarih açısından önemli yapılar olduğu görülmektedir.

Roma ve Bizans döneminde Hıristiyanlığın önemli bir merkezi olan kentte daha sonra Türklerin yerleşmesiyle Türk-İslam yapıları ön plana çıkmış, Karamanoğulları ve Osmanlı dönemlerinde pek çok yapı inşa edilmiştir.

Bu yapılar arasında hanlarda önemli bir yer tutmaktadır. Bugünün otel ve garaj vazifesini birlikte gören yapılar olan Hanlar, vasıtalı, vasıtasız yabandan gelen yolcuların barınacağı, hayvanlarla insanların geceleyebileceği yerlerdir.

Selçuklular ve Osmanlılar, sosyal bir vazife gördüğü için hanların yapımına önem vermişler ve mimari bakımdan güzel eserler inşa etmişlerdir. Bu eserlerden biride Kozak Hanı’dır.

Karamanoğulları zamanında yapılan Kozan Hanı, 3×6 m. ebadında olup taştan yapılmıştır. Hiçbir yerinde kitabesi yoktur. Ancak Karamanoğlu Halil Beyzâde Alâeddîn Bey’in yaptırdığı kabul edilmektedir.

İçten uzunlamasına 2 yığma ayak üzerine oturan 4 kemer dizisi ile iki paralel nef halinde uzanan dikdörtgen planlı yapıdadır.

2008 yılında Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyon çalışmaları tamamlanan Kozak hanı, lokanta olarak hizmet vermeye başlamıştır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir