Karaman: Gelindi (Dilendi) Hanı

Gelindi (Dilendi) Hanı; Karaman’ın Merkez İlçesi, İhsaniye Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. İl Merkezi’nden İhsaniye Köyü’ne günün belirli saatlerinde toplu ulaşım araçları ile ulaşım sağlanmaktadır.

Karaman’ın tarihi ve kültürel envanterine bakıldığında kent genelinde hem mimari hem de tarih açısından önemli yapılar olduğu görülmektedir.

Roma ve Bizans döneminde Hıristiyanlığın önemli bir merkezi olan kentte daha sonra Türklerin yerleşmesiyle Türk-İslam yapıları ön plana çıkmış, Karamanoğulları ve Osmanlı dönemlerinde pek çok yapı inşa edilmiştir.

Bu yapılar arasında hanlarda önemli bir yer tutmaktadır. Bugünün otel ve garaj vazifesini birlikte gören yapılar olan Hanlar, vasıtalı, vasıtasız yabandan gelen yolcuların barınacağı, hayvanlarla insanların geceleyebileceği yerlerdir.

Selçuklular ve Osmanlılar, sosyal bir vazife gördüğü için hanların yapımına önem vermişler ve mimari bakımdan güzel eserler inşa etmişlerdir. Bu eserlerden biride Gelindi (Dilendi) Hanı’dır.

Gelindi (Dilendi) Hanı, içten altı ayak üzerine oturan 2 kemer dizisi ile 3 paralel nef halinde uzanan dikdörtgen planlı bir yapıdır. Karamanoğulları döneminde inşa edilmiştir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir