İsrail: Üst Düzey Hamas Komutan Asaf Hamami Öldürüldü

‘İnsani ara’nın bitmesinin ardından Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarını yeniden başlatan İsrail, Gazze Tümeni Komutanı’nın 7 Ekim’de öldürüldüğünü duyurdu. Ordudan yapılan açıklamada, Albay Hamami’nin 7 Ekim’de öldürüldüğü ve cesedinin de Hamas’ın elinde bulunduğu ifade edildi.

Haber Merkezi / İsrail basınında yer alan haberlerde, Albay Hamami’nin, Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları tarafından 7 Ekim’de düzenlenen saldırının ardından esir alınan en üst düzey rütbeli İsrail askeri olduğu belirtildi.

Öte yandan Hamas yöneticisi Salih El Aruri, El Cezire televizyonuna verdiği demeçte, Gazze’den ateşkes sağlanana kadar bir daha esir takası yapmayacaklarını söyledi. Aruri, Katar merkezli Arapça yayın yapan El Cezire televizyonuna açıklamalarda bulundu. Aruri, hali hazırda Hamas’ın elinde bulunan rehinelerin, İsrail askeri ya da İsrail ordusuna daha önce hizmet etmiş kişiler olduğunu söyledi.

Gazze’de savaş bitmeden rehine takası yapmayacaklarını söyleyen Aruri, “Bırakalım savaş kendi seyrinde devam etsin. Bu nihai kararımızdır ve bu kararımızdan geri adım atmayacağız” ifadelerini kullandı.

Aruri, İsrail’in Hamas’ın elinde halen kadın ve çocuk rehineler bulunduğu açıklamasına karşılık olarak da “Elimizdeki tüm kadın ve çocukları teslim ettiğimizi ve şu anda sadece erkek ve askerlerin kaldığını açıklamamıza rağmen İsrail, hala kadın ve çocuklar olduğu konusunda ısrar ediyor. Bizim bakış açımıza göre elimizdeki yetişkinler orduda görev yaptı ve bazıları hala yedek görevde” diye konuştu.

İsrail ile Hamas arasındaki ‘insani ara’nın sona ermesinin ardından bölgede çatışmalar yeniden alevlendi. İsrail ordusu, sabah yaptığı son 24 saatte 400’ü aşkın hedefe saldırdığını duyurdu. Söz konusu saldırılarda hava, teçhizat ve kara güçlerinin dağıtıldığı İsrail ordusu, savaş uçaklarının Gazze’nin yaygınki “Han Yunus ağırlıklı toplu saldırıda 50’den fazla hedef” vurduğu bildirildi.

İsrail ordusunun sözcülerinden Jonathan Conricus, gazetecilere yaptığı açıklamalarda, “Şu an yapıldı, Gazze Şeridi’nin dört bir yanındaki Hamas askeri hedeflerini vurmak” dedi.

Gazze Şeridi’ndeki Hamas hükümeti, İsrail’in ateşkesin sona ermesinin ardından organize edilen saldırılarda 240 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Hamas üyelerinin ayrıntılarında, saldırılarda 650 kişinin de yaralandığı belirtildi. Açıklamada, özellikle de Han Yunus’ta “onlarca evin içlerinde insanların varken yerle bir olduğu” bildirildi.

BM’den insani ateşkes çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, Gazze’de çatışmaların yeniden başlamasının ardından yaptığı yazılı açıklamayla İsrail ve Hamas’ı çatışmalara son vermeye yeniden çağırdı.

Birleşmiş Milletler, ateşkesin sona ermesinin, Gazze’deki acil insani durumu daha da kötüleştireceğini bildirdi. BM İnsani İşler Koordinasyon Dairesi (OCHA) Sözcüsü Jens Laerke, “Dünyadaki cehennem Gazze’ye geri döndü” dedi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, yedi günlük geçici ateşkes sonrasında yeniden çatışmaların başlamasından üzüntü duyduğunu, tek çarenin yeniden uzlaşma masasına dönülmesi olduğunu söyledi. Guterres, taraflara daha fazla rehinenin serbest bırakılmasını kolaylaştırmanın bir yolunu hızla bulma çağrısı da yaptı.

Antonio Guterres, “Gazze’de zaten felaket boyutunda olan insani durumu daha da kötüleştirebilecek daha fazla askeri eylem düzenlememe çağrısında bulunuyorum. Sivilleri daha fazla acı çekmekten kurtarmak için insani ateşkes çağrımı yineliyorum’’ dedi.

BM Sözcüsü Stephane Dujarric de, 7 gün süren geçici ateşkes sırasında Mısır ve Filistin Kızılayı ve BM kuruluşlarının desteğiyle, Gazze’ye temel malzemelerin ulaştırılmasında büyük bir artış sağlandığını ancak bunun hala yeterli olmadığını söyledi.

Sözcü Dujarric, “Gazze’ye yönelik yardım artmış olsa da yapılan yardım, giderek artan ihtiyaçları karşılamakta tamamen yetersiz kaldı” dedi.

BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Sözcüsü James Elder da, bombardıman ve çatışmaların geçici ateşkesin sona ermesinden çok kısa bir süre sonra başladığını belirterek, “çocuklara karşı bir savaş” olarak nitelediği yaşananları kınadı. Elder, “Savaşta yaralanan çocuklar her yerde, yaralı çocuklar hala koridorlarda yatıyor’’ dedi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Turk, İsrailli siyasi ve askeri liderlerin Gazze’ye yönelik askeri saldırıyı genişletmeyi ve yoğunlaştırmayı planladıkları yönünde yaptıkları açıklamalardan derin endişe duyduğunu söyledi.

Turk, savaşan taraflar üzerinde etkisi olan tüm devletleri, insan hakları temelinde ateşkes sağlamak için gösterdikleri çabaları derhal iki katına çıkarmaları çağrısında bulundu.

Volker Turk, “Gazze’deki düşmanlıkların yeniden başlaması bir felakettir. Şiddete derhal son verilmeli. Tüm rehineler derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılmalı. Filistinliler’in ve İsrailliler’in insan haklarına tam olarak saygı gösterilmeli. Siviller, uluslararası insani hukuka uygun olarak korunmalı’’ dedi.

DSÖ: Çatışmaların yeniden başlamasından endişeliyiz

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) bölgedeki temsilcisi Dr. Richard Peeperkorn da, Gazze’de yaklaşık 5 bin yatağa ihtiyaç duyulduğunu, ancak sadece 1500 civarında yatağın hazır olduğunu belirtti.

Peeperkorn, şu anda 72 temel sağlık tesisinden yalnızca 51’inin çalışır durumda olduğunu belirterek, “Gazze’deki sağlık sistemi devam eden çatışmalar nedeniyle felce uğradı. Daha fazla hastaneyi veya hastanede bulunan yatak kapasitesini kaybetmeyi göze alamayız” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, İsrail’in Gazze’de saldırılarına yeniden başlamasına ilişkin sosyal medya platformu üzerinden açıklama yaptı.

“Gazze’de çatışmaların yeniden başlamasından son derece endişeliyiz. Sağlık sistemi devam eden çatışmalar nedeniyle felce uğradı” değerlendirmesinde bulunan Ghebreyesus, Gazze’nin, daha fazla hastaneyi veya yatak kapasitesini kaybetmeyi kaldıramayacağını belirtti.

Ghebreyesus, “(Gazze’de) Ateşkese ihtiyacımız var. Kalıcı bir ateşkes. Barışa doğru ilerleyen bir ateşkes” dedi.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir