İsrail Başbakanı Netanyahu: Gizli Servis Beni Uyarmadı

Hamas’ın askeri kanadı Kassam Tugaylarının Aksa Tufanı operasyonuyla başlayan Filistin – İsrail savaşında çatışmalar 23. gününde de devam ederken, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Hamas’ın olası bir savaş hazırlığı içinde olduğu konusunda, ülkesinin gizli servisi tarafından uyarılmadığını dile getirdi.

Haber Merkezi / Netanyahu, sosyal medya hesabından konuya dair yaptığı açıklamada, “Başbakan, hiçbir şekilde ve hiçbir zaman Hamas’ın savaş niyetleri konusunda uyarılmadı. Bilakis askeri gizli servis şefi ve Şin Bet’in (İsrail’in yurt içi gizli servis örgütü) başkanı dahil tüm güvenlik yetkilileri, Hamas’a karşı uyguladığımız caydırıcılığın işe yaradığını ve bu örgütün uzlaşma arayışı içinde olduğu fikrini dile getiriyordu” ifadelerini kullandı.

Başbakan Netanyahu mesajında, bu fikirlerin savaşın başlangıcına dek sürekli önüne konduğunu belirtti. İsrail’in üst düzey generalleri, gizli servis yöneticileri ve Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın aksine Netanyahu, 7 Ekim’de gerçekleşen Hamas saldırısı ile ilgili olarak herhangi bir sorumluluğu kabul etmiyor.

Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı son verilere göre; İsrail saldırılarında 7 Ekim’den bu yana Gazze’de öldürülenlerin sayısının 3 bin 195’i çocuk olmak üzere 7 bin 703’e çıktı, 19 bin 743 kişinin de yaralandı. Gazze’den düzenlenen saldırılarda ise 310’u asker olmak üzere 1400 İsrailli öldü, 5 bin 132 İsrailli yaralandı.

Öte yandan Gazze Şeridi’ndeki Filistinli gruplar, Mısır’a, insani yardım girişi ve yaralıların tahliyesi için Refah Sınır Kapısı’nı açma çağrısında bulundu. Filistinli gruplardan yapılan ortak yazılı açıklamada, “Mısır’daki kardeşlerimize, yaralıların tahliyesi, insani yardım girişi, Gazze Şeridi’ni insani felaketten ve soykırımdan kurtarmak için Refah Sınır Kapısı’nı hemen açma çağrısı yapıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, İsrail’in yakıt, ilaç, yiyecek, su, iletişim ve internet kesintisini devam ettirerek Gazze’yi dış dünyadan izole etmeyi sürdürdüğü; Filistin halkına karşı suç işlediği ve katliamlar gerçekleştirdiği kaydedildi. Gazze Şeridi’ndeki yerel kaynaklar ve insani yardım kuruluşları, içeri giren yardımların çok sınırlı olduğunu ve yaşanan felakete göre yeterli olmadığını belirtiyor.

“İsrail, Filistinli siviller ile Hamas arasında ayrım yapmalı”

İsrail ordusu Gazze Şeridi’ndeki bombardıman ve kara operasyonlarını arttırırken ABD’den pazar günü gelen açıklamada İsrail’in askeri operasyonlarında Hamas ile Filistinli siviller arasında bir “ayrım” yapması gerektiği belirtildi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan CNN’e verdiği demeçte, “İnandığımız şey, bu askeri operasyonun her saatinde, her gününde, İsrail hükümetinin Hamas teröristleri ile sivilleri birbirinden ayırmak için mümkün olan her türlü önlemi alması gerektiğidir” dedi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Gazze’deki Filistinlilerin, tüm dünyanın gözü önünde soykırıma ve katliama maruz kaldığını belirterek, Arap ülkelerinin liderlere, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarının son bulması için “olağanüstü toplantı” çağrısında bulundu.

Hamas’tan yapılan yazılı açıklamada, ABD yönetimi ve İsrail’i destekleyen Batılı ülkelerinin (Gazze’deki) bu soykırım ve akan kanın sorumluluğunda ortak olduğu belirtildi.

Gazze’de dökülen kanın “Filistin halkı ve özgür dünya halklarından İsrail’e karşı bir öfke volkanına dönüşeceği” kaydedilen açıklamada, Arap ve İslam ülkelerine Filistin halkına yönelik soykırım savaşı yürüten İsrail’e karşı bir tutum sergilemeleri çağrısı yapıldı.

Açıklamada, “Arap ve İslam ülkelerini ABD ve İsrail’e destek olan ülkelere karşı ellerindeki tüm araç ve kozları kullanarak, onlara kaybedecek bir şeyleri olduğunu hissettirmeye çağırıyoruz” ifadelerine yer verildi.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir