İsrail’den Türkiye’deki Diplomatlarını Geri Çekme Kararı

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, “Türkiye’den yapılan sert açıklamalar karşısında, İsrail-Türkiye ilişkilerinin yeniden değerlendirilmesi amacıyla Türkiye’deki diplomatik temsilcilerin geri gönderilmesi talimatını verdim” açıklamasını yaptı.

Haber Merkezi / Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha önce yaptığı bir konuşmada Hamas için “terör örgütü değil, kurtuluş ve mücahitler grubudur” ifadesini kullanmıştı. Bugünkü ‘Büyük Filistin Mitingi’nde de konuşan Erdoğan, “İsrail’i savaş suçlusu olarak dünyaya ilan edeceğiz” demişti.

Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze’ye yaptığı saldırılarda 3500’den fazlası çocuk olmak üzere toplam 7703 kişinin öldüğünü açıkladı. Dün geceki yoğun bombardımanın yol açtığı can kaybı konusunda ise henüz bilgi yok.

İsrail, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Gazze’ye yönelik saldırıları sert sözlerle eleştirmesi sonrası Türkiye’deki diplomatlarını geri çağırdı. İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye’den gelen ciddi açıklamaları göz önünde bulundurarak, İsrail ve Türkiye arasındaki ilişkileri yeniden değerlendirmek üzere diplomatik temsilcilerin geri çağrılması talimatını verdim.”

İsrail’in İstanbul başkonsolosluğundan geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamada da yurt dışında giderek artan “terörist tehditler” gerekçe gösterilerek İsrail vatandaşlarından kendi güvenlikleri için Türkiye’yi mümkün olan en kısa sürede terk etmeleri çağrısında bulunulmuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha önce yaptığı bir konuşmada Hamas için “terör örgütü değil, kurtuluş ve mücahitler grubudur” ifadesini kullanmıştı. Bugünkü ‘Büyük Filistin Mitingi’nde de konuşan Erdoğan, “İsrail’i savaş suçlusu olarak dünyaya ilan edeceğiz” demişti.

İsrail ile Türkiye ilişkileri son dönemde normalleşme emareleri gösteriyordu. İki ülke karşılıklı büyükelçilerini atama kararı almış ve Erdoğan’ın İsrail’i ziyaret etmesi bekleniyordu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu için bulundukları New York’ta uzun yıllar sonra bir araya gelmişti.

İsrail’den açıklama: Kuvvetlerimiz şu anda Gazze Şeridi’nde

Öte yandan İsrail Savunma Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi dört dakikalık bir video güncellemesi yayınlayarak İsrail’in savaşın bir sonraki aşamasına geçtiğini söyledi. “Kuvvetlerimiz şu anda Gazze Şeridi’nde operasyonlarını sürdürüyor” diyen Halevi, “isabetli ve yoğun ateşle” desteklendiklerini sözlerine ekledi.

Halevi, İsrail’in “en iyi asker ve komutanlarının” şu anda Gazze’de olduğunu ve son birkaç gün içinde ordu güçlerinin “Hamas terör örgütünün komutanlarını hedef almaya ve ortadan kaldırmaya devam ettiğini” söyledi.

İsrail’in savaş hedeflerinin “kara harekatı gerektirdiğini” belirten Halevi, “Düşmanı açığa çıkarmak ve yok etmek için topraklarına güç kullanarak girmekten başka yol yok” dedi. Halevi açıklamasını “Biz kazanacağız” diye bitirdi.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir