Glioblastoma Nedir? Bilinmesi Gereken Her Şey

Glioblastomalar, beyindeki glial hücrelerden köken alan agresif ve malign derece IV beyin tümörleridir. Kötü huylu tümörler, yakındaki diğer hücrelere yayılabilen ve onları enfekte edebilen tümörlerdir. Glioblastomalar astrosit adı verilen bir tür glial hücreden kaynaklanır, bu nedenle bazen astrositom olarak da adlandırılırlar. 

Haber Merkezi / I’den IV’e kadar bir derecelendirme sistemi, tümör büyüme oranını tanımlar; derece I, yavaş büyümeyi ve derece IV, hızlı büyümeyi belirtir. Glioblastomalar genellikle daha önceki düşük dereceli tümörlere dair herhangi bir kanıt olmadan, derece IV tümörler olarak başlayabilir.

Glioblastomalar beynin herhangi bir yerinde bulunabilir ve beynin dışına düzenli olarak yayılmazlar. Yaygın semptomlar arasında baş ağrıları, nöbetler, kafa karışıklığı, hafıza kaybı, kas zayıflığı, görsel değişiklikler, dil bozukluğu ve bilişsel değişiklikler yer alır. Glioblastomalar yaşlı bireyleri (45 ila 70 yaş arası) etkileme eğilimindedir; çocuklarda nadir görülür. 

Tedavi yöntemleri tipik olarak cerrahi, kemoterapi, radyasyon terapisi ve bazen de alternatif elektrik alanı terapisinin bir kombinasyonunu içerir. Cerrahi, kemoterapi ve radyoterapiden oluşan kombinasyon tedavileri uygulanan glioblastomalı hastaların ortalama hayatta kalma süresi 14,6 aydır.

Glioblastomalı hastalarda genel ve fokal olmak üzere iki tip semptom görülür. Genelleştirilmiş semptomlar birçok beyin tümörü türünde ortaya çıkma eğilimindedir. Bu semptomlar arasında baş ağrıları, nöbetler, bulantı/kusma, hafıza kaybı ve normal işlevlerde azalma yer alır. 

Fokal semptomlar tümörün konumuna ve boyutuna bağlıdır. Tümörün boyutu ve konumu sıklıkla hastalarda görülen belirti ve semptomları etkiler. Örneğin, tümör beynin dil işleme için gerekli kısmındaysa hasta konuşma veya konuşmayı anlama konusunda daha fazla sorun yaşayabilir. Dil güçlüğünün yanı sıra diğer fokal semptomlar arasında nöbetler, kas zayıflığı, duyu kaybı ve görsel değişiklikler yer alır.

Tümörler büyüdükleri için beynin şişmesine de neden olabilirler. Tümörler beynin bazı kısımlarına baskı yaparak baş ağrılarına, mide bulantısına ve kusmaya yol açabilir. Glioblastoma, yakındaki beyin dokusunu etkileyen agresif, hızlı yayılan bir tümördür.

Glioblastomanın kesin nedeni bilinmemektedir. Ancak glioblastoma riskini etkileyebilecek faktörler vardır. Glioblastoma ile ilişkili olduğu bilinen bir risk faktörü, kanser hücrelerini yok etmek için yüksek enerji dalgaları/parçacıkları kullanan, ancak aynı zamanda normal hücrelerin hasar görmesine ve hatta yeni kanser hücrelerinin oluşmasına neden olabilen önceden iyonize radyasyon tedavisidir. 

Diğer risk faktörleri arasında sentetik kauçuk üretiminde çalışma, petrol rafine etme ve vinil klorür veya pestisitlere maruz kalma yer alır. Glioblastoma tanısı alan bireylerin bu risk faktörlerinden herhangi birine nadiren sahip olduğunu belirtmek önemlidir. Aynı şekilde bu risk faktörlerine sahip olanlarda da hayatları boyunca hiçbir zaman glioblastoma gelişmeyebilir. Risk faktörlerine bağlı nedensellik belirlenmemiştir ve daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Turcot sendromu, Li-Fraumeni sendromu ve nörofibromatozis gibi nadir kalıtsal hastalıklar, artan glioblastoma riskiyle ilişkilidir, ancak bunlar yalnızca az sayıda tanıyı açıklamaktadır.

Glioblastoma olduğundan şüphelenilen kişilerin öncelikle tam bir fiziksel ve nörolojik muayeneden geçmesi gerekir. Nörolojik muayeneler hastanın duyusal ve kas tepkilerini değerlendirmek için kullanılır. Herhangi bir glioblastoma belirtisi veya semptomu mevcutsa, hastanın kontrastlı manyetik rezonans görüntüleme (MRI) kullanılarak beyin görüntülemesi yapılması gerekecektir. 

MRI sıklıkla glioblastomaları tanımlamak için kullanılır. İnsan vücudunun ayrıntılı görüntülerini oluşturan bir tekniktir. MRI makinesi güçlü bir manyetik alan üretir ve radyo dalgalarını vücuda yönlendirir. Bilgisayarlar radyo dalgalarının vücutta neden olduğu değişiklikleri yorumlar ve görüntüler üretir. 

Görüntüyü daha da geliştirmek için kontrast boya kullanılır. Bu, tümörleri normal hücrelerden ayırmayı kolaylaştırır. MRI olası glioblastomaların belirlenmesine yardımcı olsa da kesin tanı koymak için biyopsiden doku örneği alınması gerekir. Biyopsi dokuların alındığı bir işlemdir. Tanı ancak bu dokuların bir glioblastoma formu olduğu doğrulandığında yapılmalıdır.

Glioblastomaların tedavisi için multidisipliner ekipler gereklidir. Her tıp uzmanı tedavide kritik bir rol oynar. Bu uzmanlar arasında, bunlarla sınırlı olmamak üzere, nöro-onkolog (hastalığı teşhis eder ve tedavi eder), beyin cerrahı (tümörleri çıkarır), radyasyon onkoloğu (radyoterapi sağlar), hemşireler (hastaya gerekli desteği ve aşinalığı sağlar), sosyal hizmet uzmanları (herhangi bir konuda yardım) bulunur. sosyal ihtiyaçlar), patolog (dokuyu ayırt eder) ve nöroradyolog (MRI görüntülerini okur). Tedavi seçenekleri arasında ameliyat, radyoterapi, kemoterapi ve alternatif elektrik alanları terapisinin bir kombinasyonu yer alır.

Glioblastomanın maksimum güvenli cerrahi rezeksiyonu tedavinin ilk adımıdır. Maksimum güvenli cerrahi rezeksiyon, beyindeki kalıcı hasarı en aza indirirken mümkün olduğu kadar tümörün çıkarılması anlamına gelir. Çıkarılan tümör miktarını arttırmak için kullanılan uyanık kraniyotomi, floresan boya, intraoperatif MR ve endoskopik cerrahi gibi teknikler vardır. 

Uyanık kraniyotomi, hasta uyanıkken tümörün cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Örneğin beynin konuşma için gerekli olan bölgesinde tümör varsa o bölgeye yapılacak ameliyat kalıcı konuşma bozukluğuna neden olabilir. Hastayı uyandırıp cerrahla konuşarak ameliyata yön verebilir ve daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz. Floresan boyalar, ameliyathanede özel ışık filtreleri altında görüntülendiğinde tümörün normal beyin dokusundan ayırt edilmesine yardımcı olur ve bu da tümörün daha fazlasının çıkarılmasını sağlar. 

İntraoperatif MR, ameliyat sırasında beynin görüntüsünü oluşturmak için radyo dalgalarını ve manyetik alanı kullanır ve tümörlerin çıkarılmasında kılavuz olarak kullanılır. Endoskopik cerrahi veya minimal invaziv cerrahi, küçük kamera tipi bir cihazın kafadaki küçük bir açıklıktan beyne yerleştirilmesi ve tümörlerin tanımlanması ve çıkarılması için kullanılmasıdır. Ameliyatın glioblastoma için bir tedavi olmadığını unutmamak önemlidir. Glioblastoma tümörü tamamen çıkarılsa bile beyinde hala çok sayıda küçük, tespit edilemeyen tümör hücresi mevcuttur.

Radyoterapi veya radyasyon terapisi, beyni istila eden kalan tümör hücrelerini yönetmek için tedavinin bir sonraki adımıdır. Radyasyon tedavisi tümör hücrelerinin DNA’sına zarar verir. Bu, hastalığın ilerlemesini yavaşlatır veya durdurur. Ancak normal hücreler de radyasyon terapisinden zarar görebilir. Radyasyon tedavisi almanın yaygın belirtileri arasında yorgunluk, saç dökülmesi, iştah kaybı ve cilt sorunları yer alır ancak bunlarla sınırlı değildir. Ciddi yan etkiler nedeniyle radyasyon tedavisine süresiz olarak devam edilmez.

Kemoterapi, radyoterapi sırasında ve sonrasında glioblastoma tedavisi olarak kullanılabilir. Temozolomid, glioblastoma tedavisi için ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylanmıştır. Bevacizumab ve Gliadel gofreti, glioblastoma tedavisinde sınırlı başarı ile FDA tarafından da onaylanmış kemoterapi ajanlarıdır. 

Bevacizumab, tümör bölgesine giden kan damarlarının sayısını azaltmaya yardımcı olur. Kan damarlarının sayısının azalması nedeniyle tümör, büyümek için gerekli besinleri alamıyor. Gliadel gofreti, tedaviyi doğrudan beyne ileten ilk onaylanmış kemoterapi ajanıdır. Bu levhalar tümör bölgesine uygulanır. Bu kemoterapi ajanlarından temozolomid glioblastoma tedavisinde en etkili olanıdır.

Alternatif elektrik alanları kemoterapiyle kullanılabilir ancak radyasyon terapisiyle kullanılamaz. Bu tedavi hem yeni teşhis edilen hem de tekrarlayan glioblastoma için onaylanmıştır. Bireyler başlarını tıraş eder ve kafa derilerine elektrotlar takılır. Bu elektrotların çoğu zaman açık kalması gerekir; hasta ne kadar uzun süre tedavi görürse sonuçlar o kadar iyi olur. Cihaz, kanser hücrelerinin çoğalmasını önleyen ileri geri dönüşümlü bir elektrik alanı üretiyor.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir