Gazze’de İsrail Saldırılarında Ölü Sayısı 21 Bin 672’ye Yükseldi

Gazze Şeridi’ne İsrail saldırılarında yüzde 70’i çocuk ve kadın olmak üzere, 21 bin 672 kişinin hayatını kaybettiği duyuruldu. Saldırılarda 56 bin 165 kişinin de yaralandı kaydedildi.

Haber Merkezi / Enkaz altında binlerce ölü olduğu bildirilirken, İsrail saldırıları yüzünden 2,3 milyon Filistinli Gazze’deki evini terk etmek zorunda kaldığı vurgulandı.

Bu arada İsrail saldırılarından kaçmaya çalışan binlerce kişi Gazze’nin güneyinde küçük bir bölgede sıkışmış durumda. İsrail’in daha önce güvenli bölge olarak nitelediği yerlere de saldırılar düzenlemesi nedeniyle bölgede güvenli bir yerin kalmadığı yorumları yapılıyor.

İsrail’in, Gazze Şeridi’ne yönelik hava, kara ve denizden düzenlediği saldırılarına gece boyu devam etti. Gazze’deki sağlık yetkilileri son 24 saatte en az 187 Filistin vatandaşının hayatını kaybettiğini teyit etti.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant askerlerin Gazze’deki Hamas komuta merkezlerine ve silah depolarına ulaştığını söyledi. İsrail ordusu, Gazze’deki Hamas lideri Yahya Sinvar’ın Gazze Şehri’ndeki evlerinden birinin bodrumundaki tünel kompleksini tahrip ettiğini açıkladı.

İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nin orta kesimindeki En-Nusayrat Mülteci Kampı’na düzenlediği saldırıda çok sayıda ölen ve yaralanan oldu.

Al-Quds televizyonu için çalışan Filistinli bir gazetecinin bazı aile üyeleriyle birlikte İsrail hava saldırısında hayatını kaybettiği belirtildi. İsrail saldırılarının başladığı 7 Ekim’den bu yana 106 Filistinli gazetecinin yaşamını yitirdiği kaydediliyor.

Gazetecileri Koruma Komitesi geçen ay yaptığı açıklamada savaşın ilk 10 haftasının gazeteciler için en ölümcül savaş olduğunu belirtmişti.

Güney Afrika’dan İsrail’e “soykırım” davası

Güney Afrika, Gazze’de “soykırım” yaptığı gerekçesiyle İsrail aleyhine Uluslararası Adalet Divanı’nda dava açtı. Yapılan dava başvurusunda İsrail’in Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 1948’de kabul edilen Soykırım Sözleşmesi’ndeki yükümlülüklerini ihlal ettiği öne sürülerek, “Gazze’deki Filistin halkına karşı soykırım eylemlerine giriştiği, buna devam ettiği ve daha da sürdürme riski taşıdığı” belirtildi.

Lahey’deki mahkemeye yapılan başvuruda ayrıca İsrail’in “Filistin ulusu, ırkçı ve etnik grubunun bir parçası olan Gazze’deki Filistilileri yok etmek için özel bir niyetle hareket ettiği” iddia edildi.

İsrail dava başvurusunu “tiksintiyle” reddettiğini bildirdi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lior Haiat X’teki sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “İsrail, Güney Afrika’nın Uluslararası Adalet Divanı’na yaptığı başvuruda yaydığı kan iftirasını tiksintiyle reddediyor” dedi. İddianın fiili ve hukuki dayanaktan yoksun olduğu belirtilen açıklamada, Güney Afrika Hamas’la işbirliği yapmakla suçlandı.

Güney Afrika dava başvurusunda mahkemeden “Filistin halkının haklarına daha fazla, ciddi ve telafisi mümkün olmayan zarar verilmesine karşı koruma” talep etti.

Filistin’in hakları konusunda uzun süredir sesini yükselten ülkelerden olan Güney Afrika’da, iktidar partisi Afrika Ulusal Kongresi (ANC) Filistin sorununu, aparthayda (ırk ayrımcılığı) karşı yürüttüğü kendi mücadelesiyle ilişkilendiriyor.

Güney Afrika hükümeti, ağır sivil kayıpların yaşandığı İsrail’in Gazze’deki harekatını şiddetle kınamış ve bu ülkedeki tüm diplomatlarını geri çekmişti. Kasım ayında aralarında Güney Afrika’nın da bulunduğu beş ülke İsrail-Hamas savaşının Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından soruşturulması çağrısında bulunmuştu.

Uluslararası Adalet Divanı’nın vereceği kararlar bağlayıcı nitelikte ve soykırım suçları için zaman aşımı söz konusu değil. Uluslararası Adalet Divanı, öncelikli olarak İsrail’in Gazze’deki askeri eylemlerinin durdurulması talebini ele alacak.

İsrail’in soykırım suçu işlediğine ilişkin yeterli kanıtlara ulaşılması durumunda ise uzun bir yargılama süreci başlayacak.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir