Gaziantep: Pişirici Mescidi ve Kasteli

Pişirici Mescidi ve Kasteli; Gaziantep’in Şahinbey İlçesi, Suyabatmaz Mahallesi, Pişirici ile Müftü sokaklarının kesiştiği yerdedir. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Pişirici kastelinin tarihi ile ilgili herhangi bir kitabe mevcut değildir. Gaziantep’in en eski kasteli Pişirici Kasteli’dir 13. yüzyılda yapılmıştır, dolayısıyla Kozluca Kasteli daha sonraki dönemlerde inşa edilmiştir.

16.yüzyılda Gaziantep’ te inşa edilen Kozluca Kasteli ile plan ve mimari açısından benzer özellik taşıyan bir diğer yapı Esenbek Kastelidir. Kozluca Kasteli gibi mescit bölümü vardır ancak sonraki dönemlerde Kozluca Kastelinin Mescit bölümü kapatılmıştır.

Kasteller Gaziantep su mimarisinin eşsiz yapılarıdır. Anadolu Türk Mimarisinde sadece Gaziantep’te bulunan kastel yapıları evlerin su ihtiyacını karşılayabilmek için yapılmıştır. Su dağıtım sistemi livaslar aracılığıyla sağlanmıştır.

Ortak kullanım alanları ve ortak kullanım yapılarının varlığı uygarlığın en önemli işaretidir. Kastel yapıları bu yönü ile önemlidir. Kasteller, halkın ortak kullanımı için yapılmış, birleşik kaplar ilkesi ile çalışan, birbirine temiz su kanalları ile bağlı, halka açık ücretsiz yıkama ve yıkanma yapılarıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir