Gaziantep: İhsan Bey Mescidi ve Kasteli

İhsan Bey Mescidi ve Kasteli; Gaziantep’in Şahinbey İlçesi, Ulucanlar Mahallesi, Ulucanlar Sokak üzerinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

16 .yüzyılda Gaziantep’ te inşa edilen Kozluca Kasteli ile plan ve mimari açısından benzer özellik taşıyan bir diğer yapı Esenbek (ihsanbey) Kastelidir.

Esembek (İhsanbey) Camii avlusundan girişi bulunan yapı merdiven ile ulaşılan alt kotta havuz ve livas hatlarına ulaşılan ana mekanı bulunmaktadır.

İhsan Bey Kasteli caminin altında  yer alıp eskiden caminin su ihtiyacını karşılamak için kullanıldığı bilinmektedir. Kasteller, abdest alınıp ibadetin yapıldığı insanların dinlenme ve susuzluklarını giderme yeri olarak kullanılan Gaziantep’e özgü yapılardır.

Kastele avlu kapısının hemen önünden kara taştan yapılma 25 merdivenle inilir. Kastel kısmen kaya oyma, kısmen kesme taştır. Kare biçimli bir havuz, dinlenme sekileri ve özgün su kanalları vardır. 2006 yılı içerisinde Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restorasyonu yapılmıştır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir