Filistin – İsrail Savaşı: Gazze’de Can Kaybı 8 Bin 306’ya Yükseldi

Hamas’ın Aksa Tufanı operasyonunun ardından başlayan Filistin – İsrail savaşı 24. gününde, Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı, devam eden İsrail saldırılarında 8 bin 306 kişinin öldüğünü, bunların 3 bin 457’sinin çocuk olduğunu duyurdu.

Haber Merkezi / İsrail işgali altındaki Batı Şeria’daki sağlık bakanlığı ise Batı Şeria’da Ocak’tan bu yana ölenlerin sayısının 329’a, 7 Ekim’den bu yana ölenlerin sayısının ise 121’e yükseldiğini belirtti.

Birleşmiş Milletler’e bağlı Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu’nun (UNRWA) başkanı, Gazze’nin kuzeyindeki hastanelerde yüzlerce hastanın mahsur kaldığını ve fiziksel olarak güneye hareket edemeyeceklerini söyledi.

Tom White, doktorların ve diğer yardım kuruluşlarının söylediklerini yineledi: Gazze’nin kuzeyindeki El Kudüs Hastanesi gibi hastanelerden hastaları nakletmek imkansız. Filistin Kızılayı, İsrail’in kendilerine Pazar günü hastane yakınlarda saldırılar devam ederken, hastaneyi boşaltmalarını söylediğini bildirdi.

White, “Kuzeydeki birçok insan UNRWA okullarına sığınıyor, hastanelere sığınıyor” dedi. “Bu hastanelerden birindeydim ve taşınamayacak yüzlerce hasta var” dedi. White, Kuzeydeki pek çok insanın (sadece hastalar değil) “fiziksel olarak ulaşım imkanları olmadığı için hareket edemediklerini” kaydetti.

White, insanlar “çok aç, çok susamış ve çok korkmuş durumdalar” dedi ve birçoğunun ekmek kırıntılarıyla karnını doyurduğunu, mümkün olduğunda onlara konserve yiyecek dağıttıklarını söyledi.

İsrail’den kara harekatı açıklaması

Öte yandan İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, ordunun kara operasyonunu genişletmeleri kapsamında son 24 saatte daha fazla İsrail askerinin Gazze Şeridi’ne girdiğini söyledi.

Hagari, yaptığı basın açıklamasında, İsrail birliklerinin Filistinli direnişçilere doğru ilerlediğini kaydederek, barikatlar kuran silahlı unsurlara karşı havadan saldırı düzenlediklerini belirtti.

Ordu Sözcüsü, “Kademeli ilerleme kaydediyoruz, saldırı faaliyeti savaşın aşamalarına ve hedeflerine göre yoğunlaşacak” dedi. Hamas’ın elindeki esirlerin sayısına ilişkin güncel bilgiler de paylaşan Hagari, Gazze’de alıkonulan 239 kişinin bulunduğunu ve ailelerine bilgi verdiklerini açıkladı.

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze Şeridi’ndeki Ez-Zeytun Mahallesi’nin doğusuna giren İsrail’e ait iki askeri aracın hedef alındığını duyurdu. Örgütten yapılan açıklamada, “Zeytun Mahallesi’nin doğusuna giren iki Siyonist askeri aracı ‘Yasin 105’ roketiyle hedef alındı” ifadesi kullanıldı.

Hamas, 7 Ekim’de İsrail’e düzenlediği saldırı sırasında rehin aldığı üç kadını gösterdiği iddia edilen bir video yayınladı. Halen rehin tutulan ve hangi koşullarda konuştuğu doğrulanamayan kadınlardan birinin, İsrail’in rehine krizine tepkisini eleştiren kısa bir açıklaması duyuluyor.

Hamas’ın silahlı kolu Kassam Tugayları bünyesindeki militanlar, İsrail sınırından sızarak düzenledikleri baskın sırasında yaklaşık 240 kişiyi esir almış ve İsrail’in elinde tuttuğu binlerce Filistinli mahkum karşılığında onları serbest bırakacaklarını ilan etmişti.

“Savaş Avrupa’da bireysel hakların kısıtlanmasına yol açıyor”

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Avrupalı hükümetlerin İsrail ile Gazze’deki Filistinli silahlı gruplar arasındaki çatışmalara yönelik kararlarının Avrupa’daki insan hakları üzerinde zararlı etkiler yarattığını söyledi.

Örgüt, hükümetlerin artan antisemitizm ve İslamofobi şikayetlerine yetersiz yanıt vermesi; Arap, Filistinli veya Müslüman olarak algılanan kişilere karşı ayrımcılığa yol açabilecek göç politikaları uygulaması ve Filistin yanlısı barışçıl protesto ve gösterilere yönelik yasakların bu yöndeki endişeleri artırdığını vurguladı.

“Avrupa ülkelerindeki yetkililerin herkesin güvende olmasını, şiddet ve ayrımcılıktan korunmasını sağlama sorumluluğu var,” diyen HRW Avrupa ve Orta Asya Direktör Yardımcısı Benjamin Ward, “Yetkililerin insanların barışçıl protesto ve ifade haklarını koruması ve hükümetlerin şiddete karşı güvenlik önlemlerinin haklara zarar vermemesini sağlaması da önemli,” ifadelerini kullandı.

HRW’den yapılan açıklamaya göre birçok ülke, İsrail ile Hamas arasındaki savaşın başladığı 7 Ekim 2023’ten bu yana antisemitik olaylarda artış olduğunu bildirdi. Londra Metropolitan Polisi, ekim ayının ilk 18 gününde 218 antisemitik olay kaydetti. Birleşik Krallık’taki topluluk gözlemcileri, 2022’nin aynı dönemindeki 81 olaya kıyasla 7 ile 23 Ekim arasında ülke çapında 600 şikayet aldı.

BMGK Gazze’yi görüşecek

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) bugün Gazze’deki insani krizi görüşmek üzere olağanüstü toplanacak. Birleşik Arap Emirlikleri’nin talebiyle toplanacak olan BMGK’ye, BM’nin Filistinlilere yardım eden örgütü UNRWA da bilgi verecek.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres Cumartesi günü, İsrail’in uluslararası toplumun sağladığı yardımların Gazze’ye geçmesine izin vermek yerine askeri operasyonlarını artırmasını eleştirmişti.

BMGK’de 7 Ekim’den beri yapılan dört ayrı ateşkes çağrısı oylaması ABD veya Rusya’nın vetoları nedeniyle sonuçsuz kalmıştı. BM bölgeden gelen bilgilere göre, Gazze’nin kuzeyine düzenlenen hava saldırılarının yerleşim yerlerini sistematik bir şekilde yok ettiğini belirtiyor.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir