Enfeksiyöz Artrit Nedir? Bilinmesi Gereken Her Şey

Enfeksiyöz artrit, bakteri, virüs veya daha az sıklıkla mantar veya parazitlerin neden olduğu enfeksiyonun bir sonucu olarak ortaya çıkan bir veya daha fazla eklemin iltihaplanmasıdır.

Haber Merkezi / Enfeksiyöz artrit semptomları, hangi ajanın enfeksiyona neden olduğuna bağlıdır. Semptomlar genellikle ateş (oldukça yüksek olabilir), titreme, genel halsizlik ve baş ağrılarını ve ardından bir veya daha fazla eklemin iltihaplanmasını içerir.

Etkilenen eklem veya eklemler genellikle birkaç saat veya gün içinde çok ağrılı, şiş, hafif kırmızı ve sert hale gelir. Semptomların hızlı başlangıcı, sebebin bir bakteri olduğunu gösterebilir.

Bununla birlikte, birkaç kişide enfeksiyon yavaş yavaş, aylar hatta yıllar içinde gelişir. Bu daha yavaş gelişen enfeksiyon, bakteriyel bir enfeksiyondan daha çok viral veya mantar enfeksiyonunun sonucudur.

Hastalığa neden olan herhangi bir mikrop bir eklemi enfekte edebilir. Genellikle bakteriler tipik akut bir artritik atağa neden olur. Küçük çocuklarda en yaygın bakteriler stafilokoklar, haemophilus influenzae ve gram-negatif basillerdir.

Daha büyük çocuklar ve yetişkinler en yaygın olarak gonokok, stafilokok, streptokok veya pnömokok ile enfekte olurlar. Akut enfeksiyöz artrit her yaşta kızamıkçık, kabakulak veya hepatit B enfeksiyonları ile ilişkili olabilir. 

Mycobacterium tuberculosis gibi mantarlar ve mantar benzeri bakteriler kronik enfeksiyöz artrite neden olabilir. Romatoid artritli ve kronik olarak iltihaplı eklemleri olan kişiler, enfeksiyöz artrite özellikle duyarlıdır.

Tanı için ayrıntılı bir öykü ve fizik muayene şarttır. Kan testleri ve eklemlerde yaygın olarak bulunan sıvı testleri, enfeksiyon etkeninin tanımlanması ve tanının doğrulanması için gereklidir. Enfekte edici ajan bilindiğinde, uygun bir tedavi süreci tasarlanabilir.

Enfeksiyonun yayılmasını durdurmak ve eklem tahribatını önlemek için erken tedavi gereklidir. Başarılı tedavi, erken ve uygun antibiyotik kullanımına bağlıdır. Ancak tedaviden önce eklem sıvısının incelenmesi yapılmalıdır.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir.

Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir