Takayasu Arteriti Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Teşhisi, Tedavisi

Takayasu arteriti, kalpten çıkan bir veya daha fazla büyük atardamarın ilerleyici iltihabı ile karakterize, nadir görülen bir hastalıktır. Diğerlerinin yanı sıra kalbin ana arteri (aort) ve pulmoner (akciğer) arteri etkilenebilir. 

Haber Merkezi / Bu bozukluk birçok atardamarın ilerleyici iltihaplanmasına neden olduğunda, poliarterit olarak bilinir. Poliarteritin sonuçlarından biri, çeşitli organlardan herhangi birine ve/veya kollara ve bacaklara giden kan akışının azalmasıdır.

Baş ve kollardaki arterler etkilenebilir ve bu, vücuttaki ana nabız noktalarının kaybına neden olabilir. Takayasu arteritli bazı kişilerde büyük arterlerin bazı kısımlarında düzensiz daralma (segmental stenoz) ve aorttan kalbin sol ventrikülüne anormal geri kan akışı (aort yetersizliği) vardır.

Takayasu arteriti olan hastaların yaklaşık yarısı genel bir halsizlik hissi (halsizlik) gösterir. Ek olarak, hastalar kas ağrılarından (miyaljiler) ve eklem ağrılarından (artraljiler) şikayet edebilirler. Hastalığın başlangıç ​​evresini ilerleyici obstrüktif arter hastalığı ve arterlerin daralması (stenoz) takip edebilir.

Aort ve boyundaki ana arterler (karotid arterler) Takayasu arteritinden etkilendiğinde, hasta genellikle baş dönmesi, baş dönmesi ve kısa süreli bilinç kaybı (senkop) yaşar. Bu semptomlar beyne giden kan akışının azalmasının (serebral iskemi) sonucudur. Normalde boyunda ve şakaklarda bulunan nabızlar (karotid ve yüzeyel temporal nabızlar) olmayabilir.

Takayasu arteriti olan kişilerde, bu organlara yetersiz kan akışı nedeniyle kalp ve beyin fonksiyonlarında bozulma gelişebilir. Bazı durumlarda damar duvarındaki zayıflık nedeniyle bir atardamar yırtılabilir (anevrizma) ve/veya konuşma güçlüğü (afazi) meydana gelebilir. Diğer belirtiler arasında körlük, bulanık görme ve ışığa karşı anormal bir duyarlılık (fotofobi) sayılabilir.

Takayasu arteritinin kesin nedeni bilinmemektedir. Yüksek globulin seviyeleri ve olağandışı antikorların serumdaki varlığı gibi bazı laboratuvar bulguları, bağışıklık sisteminde bir kusur ve olası bir otoimmün ilişki olduğunu düşündürüyor.

Teşhisi için tam bir tıbbi öykü ve dikkatli fizik muayeneye ek olarak, kan damarlarının durumunu değerlendirmek için çeşitli görüntüleme tekniklerinden herhangi biri kullanılır.

Takayasu arteritinden şüphelenildiğinde, atardamarların tıkanması ve/veya körlük gibi ciddi komplikasyonlardan kaçınmak için tedaviye hızlı bir şekilde başlanmalıdır. Kortikosteroid ilaçlar genellikle başlangıçtaki lokal ve sistemik semptomları kontrol eder.

Tercih edilen kortikosteroidler olan prednizon ve prednizolon, semptomları azaltmak için hızla çalışır. Ancak bazı hastalar prednizon ve türevlerine dirençlidir. Kortikosteroidlerin dozu zamanla azaltılır, ancak nüksetmeyi önlemek için tedavi 2 yıl veya daha uzun sürebilir. Takayasu arteriti, kan testleri (sedimentasyon hızı) ile dikkatle izlenmelidir.

Kardiyak baypas ameliyatı da dahil olmak üzere rekonstrüktif vasküler cerrahi, Takayasu arteritli seçilmiş hastalarda yardımcı olabilir. Ameliyat, daralmış damarları atlayarak arteriyel dolaşım için yeni yollar sağlayabilir. Kan sulandırıcı ilaç olan heparin, vücudun çeşitli bölgelerine kan akışının azaldığı (iskemi) epizotları yaşayan hastalara verilebilir.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir