Diyabetik Annelerin Bebeklerine Yönelik Riskler

Diyabetli (şeker hastalığı) bir kadının içinde büyüyen bir fetüs, diyabet iyi kontrol edilmezse hamilelik sırasında yüksek seviyelerde kan şekerine maruz kalabilir. Hamilelik sırasında bebeği riske atabilecek iki tür diyabet vardır, bunlar gestasyonel diyabet ve gebelik öncesi diyabettir.

Haber Merkezi / Gestasyonel diyabet, daha önce diyabeti olmayan kadınlarda gebelik sırasında gelişen bir durumdur. Pregestasyonel diyabet, bir kadının hamile kalmadan önce sahip olduğu tip 1 veya tip 2 diyabeti ifade eder ve tedavi etmek için kan şekerini düşürücü ilaçlar veya insülin gerektirir.

Hamilelik sırasında diyabetin iyi kontrol edilmesini sağlamak önemlidir, aksi takdirde bebek hamilelik sırasında, doğum sırasında ve doğumdan sonra kendisini etkileyebilecek aşırı kan şekeri seviyelerine maruz kalacaktır.

Diyabet uygun şekilde kontrol edilmediğinde, aşırı kan şekeri hamilelik sırasında fetüse aktarılır ve bu da bebeğin aşırı miktarda insülin üretmesine neden olur.

Bebek daha sonra hipoglisemi, aşırı doğum ağırlığı, erken doğum, solunum sıkıntısı sendromu ve doğum yaralanması gibi çeşitli komplikasyon riski altındadır.

Bir kadının insüline bağımlı diyabeti varsa, kalp, omurilik, beyin gastrointestinal sistemi ve idrar yolunun oluşumunu etkileyen doğum kusurları riski de artar.

İnsüline bağımlı diyabetin aksine, gestasyonel diyabette kan şekeri seviyeleri, bebeğin organlarının oluştuğu, gebeliğin kritik ilk üç ayı boyunca genellikle normaldir.

Bebek için riskler

Hamilelik sırasında dikkatli bir şekilde yönetilmezse diyabetin yol açabileceği bazı komplikasyonlar aşağıda daha ayrıntılı olarak açıklanmaktadır.

Aşırı doğum ağırlığı

Anne kanında fazla glikoz varsa, plasentayı geçer ve bebeğin pankreası yüksek glikoz seviyesini algılar. Bu, glikozun kullanılmasına yardımcı olmak için bebeğin aşırı insülin üretmesine neden olur. Bu, bebeğin büyük yağ birikintileri geliştirmesine ve aşırı derecede büyümesine neden olabilir. Buna makrozomi denir.

9 kilo veya daha fazla olan çok büyük bir ağırlığa ulaşan bebeklerin doğum kanalında sıkışma olasılığı daha yüksektir, bu da doğum yaralanması riskini ve sezaryen ihtiyacını artırır.

Hipoglisemi

Diyabetli annelerden doğan bebekler, zaten aşırı insülin ürettikleri için doğumdan kısa bir süre sonra ve yaşamın ilk birkaç gününde düşük kan şekeri veya hipoglisemi geliştirme riski altındadır.

Doğumdan sonra bebekte aşırı insülin olmaya devam eder, ancak artık annenin aşırı glikoz düzeyine maruz kalmaz, bu da çok fazla glikozun tüketilmesine ve dolayısıyla kan şekeri seviyesinin çok düşmesine neden olabilir. Hipoglisemi şiddetliyse, bebek artan nöbet riski altındadır.

Bebeğin kan şekeri doğumdan sonra kontrol edilir ve çok düşükse damardan glukoz solüsyonu verilerek kan şekerinin normale dönmesi sağlanır.

Erken doğum

Yüksek kan şekeri düzeyine sahip olmak, annenin erken doğum yapma ve bebeğini doğum tarihinden önce doğurma riskini artırabilir. Doktor ayrıca bebek çok büyüdüğü için erken doğum önerebilir.

Solunum güçlüğü sendromu

Erken doğan bebekler, solunum zorluğu olan solunum sıkıntısı riski altındadır. Bebeğin vücudundaki aşırı insülin, akciğer olgunlaşması için gerekli olan yüzey aktif maddenin üretimini geciktirebilir. Bu bebeklerin akciğerleri olgunlaşıp güçlenene kadar nefes alabilmeleri için yardıma ihtiyaçları vardır.

Kötü kontrol edilen diyabetli annelerden doğan bebekler de erken doğmasalar bile solunum sıkıntısı riski altındadır.

Hayatın ilerleyen dönemlerinde tip 2 diyabet

Hamilelik sırasında diyabeti kontrol altına alınamayan annelerden doğan bebeklerin de ileri yaşlarda obez olma ve tip 2 diyabet geliştirme riski daha yüksektir .

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir