DEM Partili Saruhan Oluç: Partimize Saldırmak Muhalefete Kazandırmaz

CHP Lideri Özgür Özel’in, yerel seçimlerde aday çıkarmaları nedeniyle partisine yönelik “Bize kaybettirme stratejisi izliyorlar” sözlerine tepki gösteren DEM Partili Saruhan Oluç, “İktidar diliyle bize saldırmak muhalefete kazandırmaz” dedi.

Her siyasi partinin kendi adaylarıyla seçim yarışına girme hakkı olduğuna işaret eden Saruhan Oluç, “Zorunluluktan dolayı bir başka partiyi desteklemez, desteklememelidir” ifadelerini kullandı.

Partisinin Batı illerinde kent uzlaşısı çerçevesinde iş birliği tercihinde bulunma kararını da anımsatan Saruhan Oluç, “Bazı tercihlerde bulunabiliriz ama bu partinin kendi tercihidir. Kimseye verilmiş bir söz yoktur, olmamalıdır da” diye konuştu.

DEM Parti’nin eski Grup Başkanvekili, Antalya Milletvekili Saruhan Oluç, CHP ile yapılan iş birlikleri görüşmeleri, partinin yerel seçim stratejileri ve iktidarla siyasi temasları olup olmadığı iddialarına ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı.

DW Türkçe’den Gülsen Solaker‘in aktardığına göre, Saruhan Oluç’a sorulan sorular ve Oluç’un verdiği yanıtlar şöyle:

Yerel seçim için CHP ile bazı il veya ilçelerde uzlaşı sağladınız ama bazılarını sağlayamadınız ve kendi adaylarınızı çıkardınız. Bu sürecin nasıl değiştiğini ve kendi adaylarınızı çıkarmaya karar vermenizi anlatabilir misiniz?

Biz bir ittifak süreci devam etmiyoruz. Kent uzlaşısı dediğimiz süreç basit bir süreç ittifak olarak değerlendirilemez. Yerel dinamikleri çok önemsediği ve bazılarıyla bu görüşmeyi sürdürdüğü ileri sürüldü. Karşılıklı değerlendirmeler yapıldı ve çeşitli kurum ve kuruluşlarla kimin için kent uzlaşısı kesildi. Kimisi ise sağlanamadı ve herkes kendi adaylarıyla devam etti.

Onun partisinin seçimlerde aday göstermesi ve kendi adaylarıyla yarışması hem görevidir hem de çok meşru bir şeydir. Tartışılır bir şey değildir. Hiçbir siyasi partiyi korumaktan dolayı bir başka partiyi desteklemez, desteklememelidir. Bu açıdan bakıldığında DEM Parti’nin her yerde kendi adaylarıyla yarışması en doğal hakkıdır. Bazı zamanlarda kent uzlaşısı ile bazı tercihlerde bulunabiliriz ama bu partinin kendi tercihidir. Kimseye verilen bir söz yoktur, ayrıntılarda diye düşünüyorum.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in ayrılması da “DEM Parti bize kaybettirmek için çalışıyor” demesi genel seçimlerden sonraki “HDP aday çıkarmalıydı” sözleri siyasi olarak bana biraz tutarsız geliyor. Çünkü biz kimseyi kaybettirmek için bir gün çıkarmıyoruz. Bizim doğal hakkımız kendi adaylarımızla yarışıyoruz.

Başka bir açıdan bakıldığında olursa örneğin biz şöyle bir şey desek doğru olur mu? CHP kazanma şansının hiçbir zaman olmadığı Kürt coğrafyasında her yerde aday gösterildi. Peki biz şimdi “CHP bize kaybettirmek, AKP’ye ulaşmak için buralarda aday gösterildi” desek doğru bir şey olur muyuz? Ben olmuyoruz? Dolayısıyla bu meseleleri biraz serinkanlılıkla değerlendirmek daha hayırlı olur diye düşünüyorum. İktidar diliyle bize saldırmak aslında muhalefete kazandırmaz, iktidara kazandırır.

İktidarla da görüştüğünüz ve 1 Nisan sonrası için hazırlıklar yapıldığına dair bazı iddialar oldu. Bunlara ne dersiniz? Ek olarak yerel seçim hedefiniz nedir?

Biz 31 Mart’a odaklanmış vaziyetteyiz. Esas hedefimiz kayyum atanmış olan belediyeleri geri almak. Bunu çok önemsiyoruz. Çünkü kayyum büyük bir hak gaspıydı. Seçmenin iradesinin nefesi kesildi. Ayrıca bu belediyelerde büyük yolsuzluklar yaşandı.

Yani hem bir ülkenin iradesinin tükendiği hem de diğer taraftan kayyumlar halkın yaratmış olduğu değerler talan edildi. İkinci geçiş yerel seçimde kazanamadığımız yerler mevcuttu. 2023 genel seçimlerinde elde ettiğimiz oy oranlarının önemli olduğunu ve ciddi bir yükseliş yaşandığını gördük.

Bu 1 Nisan meselesini çeşitli şekillerde tartışanlar var. Fakat bunların aslında bizim hakkımızda çok fazla spekülasyon yapanlar tarafından üretildiğini düşünüyorum. Güya AKP “kayyum atamayacağız” diye söz verdi. Yıllardan beri siyasetin içinde olan insanlara bakış açısı böyle bir sözün hiçbir şekilde değişmeyeceğini bilen kişiler. Çünkü verilen sözlerden çok sayıda birleştirildiğinin özlü örneği var.

“Vallahi kayyum atamayacağız” dese birisi ve biz de buna inansak ve buna inanarak adım atsak görüyorsak bize tepkisi çok büyük olur. Çünkü siyasette önemli olan kalıcı garantilerin varlığıdır. Kayyumlar darbe girişiminden sonra çıkarılmış olan bir kanun hükmünde kararnamenin yasaya çevrilmiş dayanılarak atanıyor. Bir maddelik bir konu bu.

Bir maddelik bir yasa teklifini getirenler ya da torba tekliflerinden bir parçanın artık içine o maddeyi koyarlar ve derler ki “Kayyum atamalarını mümkün hale getiren ve aslında uluslararası alanda imzalanmış anlaşmalara da uygun olmayan hukuk dışı olan bu maddeyi geçersiz ilan ediyoruz.” Var mı böyle bir yasa teklifi? Yok. O zaman hangi söze inanılır? Bunun güvencesi budur bizim için. O yüzden Hani Gülüp geçiyoruz; İşte kayyumlar için söz vermişler denildiğinde.

Öte yandan şunu hep söyledik, boyutları de devam ediyoruz. Meclis şimdi kapanıyor, seçimin ardından tekrar açılacak. Kürt sorununda demokratik ve barışçı bir çözümün gerçekleşmesinin yeri Ankara ve Meclis’tir diye hep dedik. Bu yayınlanma kararlılığımız sürüyor. Mecliste bulunan hem iktidar hem muhalefet partilerinin Kürt sorununun demokratik barışçı çözümü konusunda adım atmalarını önemli buluyoruz ve bu yerde ilgili kim seçtiğini görüşmüştük.

Başka bazı iddialar var, İstanbul gibi bazı yerlerdeki adayların son anda çekilebileceğine dair?

Mutlaka sözlü söz konusu değil. Herhangi bir yerde bir gün geri çekilme diye bir şey söz konusu değil. Net olarak sonuçlar. Bunu sadece İstanbul için söylemiyorum.

2019’daki iktidara kaybettirmemek hatalı bir karar olarak mı görülmeyecek?

Yok hayır, o dönem bunu neden uyguladığımızı anlattık. O günkü konjonktür ve erken seçim adımı tartışmalarının başladığı bir zamandı ve biz iktidarın egemenliğin daralmasının, böyle bir taktiksel adımın önemli olduğu düşünülmüştü. Yani herhangi bir birlik çerçevesi yoktu. Ve başarılı oldu. Şimdi “2019 taktiğine geri gidin” diyenler var. Bu sözleri çok kale almıyoruz.

Çünkü o, o dönem taktiği idi. Bugün 2024 farklı bir konjonktür, ihtiyaçlar farklı. Günümüzde uygun taktikleri atıyoruz. 2019’dan herkes olumlu dersler çıkarmış olsaydı bugün 2019’dan daha iyi adımlar atılabilirdi. Demek ki herkes aynı sonuçları çıkarmış. O nedenle “2019’u tekrar edin” diyenlere “teşekkür ederiz, siz devam edin” demeyi tercih ediyoruz.

Kayyumlara yönelik muhalefetin ve adayların politikalarına nasıl bakılacak?

Kayyumlar ilk bizim belediyelere atandı ama o zaman herkese dedik ki “bu çok büyük bir demokrasidir ve buna karşı susmayın.” Muhalefetten tektük sesleri yükseldi. Kimsenin dövizde yemek istemeyiz ama yeterince güçlü ses yükselmedi. Sonra iş geri döndü ve batıya gelene kadar geldi. Hatırlayın İstanbul’a bile kayyum atanacak mı, atanmayacak mı tartışmaları oldu.

Tartışma başladığında kayyumlara yönelik ses daha fazla yükseldi. Hâlbuki biz isterdik ki bizim belediyelere kayyum atanmaya başladı anda çok güçlü bir ses yükselin. Muhalefetten çok güçlü bir “yapamazsınız kardeşim” gelsin. Nerede en büyük kırılma yaşandı? Ümit Özdağ ile yapılan açık protokolde CHP kayyum ilişkileriyle ilgili ilişkilerden çok geri bir adım attı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir