Brown Séquard Sendromu Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Teşhisi, Tedavisi

Brown Séquard sendromu, omuriliğin bir tarafının yaralanmasından kaynaklanan, omuriliğin hasar gördüğü ancak tamamen kesilmediği nadir bir omurilik bozukluğudur. Genellikle boyun veya sırt bölgesindeki omurga yaralanmasından kaynaklanır. Çoğu durumda, etkilenen bireyler, boyunda veya sırtta omurgaya zarar veren ve semptomların ortaya çıkmasına neden olan bir tür delinme yarası almıştır.

Haber Merkezi / Karakteristik olarak, etkilenen kişi, yaralanma seviyesinin altındaki üç boyutta (hemiparaliz veya asimetrik parezi) dokunma duyusunu, titreşimleri ve/veya pozisyonu kaybeder. Duyusal kayıp, omurga yaralanmasıyla aynı tarafta (ipsilateral) özellikle güçlüdür. Bu duyumlara, vücudun yaralanmanın devam ettiği tarafın karşısındaki (kontralateral) tarafında ağrı ve sıcaklık duyusunun kaybı (hipaljezi) eşlik eder.

Brown-Séquard sendromunun semptomları genellikle, etkilenen bir kişinin boyun veya sırt travması geçirmesinden sonra ortaya çıkar. İlk belirtiler genellikle, genellikle travma alanının altında ağrı ve sıcaklık duyumlarının kaybıdır. Mesane ve bağırsak kontrolünün kaybı da olabilir. Etkilenen bölgedeki kaslarda zayıflık ve dejenerasyon (atrofi) meydana gelebilir. Sıklıkla yaranın olduğu tarafta felç meydana gelir. Teşhis gecikirse felç kalıcı olabilir.

Bu sendroma sahip bireyler, büyük bir işlev ölçüsünü iyileştirme şansına sahiptir. Etkilenen bireylerin %90’ından fazlası mesane ve bağırsak kontrolünü ve yürüme yeteneğini geri kazanır. Etkilenen bireylerin çoğu bacaklarında bir miktar güç kazanır ve çoğu fonksiyonel yürüme yeteneğini yeniden kazanır.

Bu sendrom genellikle omurgaya veya boyuna bir bıçak veya kurşunla travmatik bir yaralanmanın bir sonucudur. Bununla birlikte, birçok durumda, servikal spondiloz, araknoid kist veya epidural hematomlar gibi diğer spinal bozukluklardan kaynaklanır veya bunların sonucudur. Brown-Séquard sendromu, bakteriyel veya viral enfeksiyonlara da eşlik edebilir. Düşme veya araba kazası gibi künt travmalar nadiren Brown-Séquard sendromunun nedeni olabilir.

Tıbbi literatür, BSS’ye neden olan veya BSS ile ilişkili olarak aşağıdaki koşulları belirtmektedir: omurganın yanal eğriliği (kifoz), Chiari I malformasyonu, boyuna metamfetamin enjeksiyonu, multipl skleroz, spinal epidural hematom, intramedüller omurilik tümörü ve miyeloskizis . Belirtilen enfeksiyöz veya enflamatuar nedenler arasında şunlar yer alır: menenjit, ampiyem, herpes zoster, herpes simpleks, miyelit ve tüberküloz.

Brown-Séquard sendromlu bireyler için özel bir tedavi yoktur. Çoğu durumda, tedavi bozukluğun altında yatan nedene odaklanır. Tedavi, kas semptomlarını kontrol eden ilaçları içerebilir ve yüksek dozda steroid uygulamasının etkili olup olmadığı konusunda bazı tartışmalar vardır.

Etkilenen bir kişinin günlük aktivitelerine devam etmesine yardımcı olan braketler, el bölmeleri, uzuv destekleri veya tekerlekli sandalye gibi cihazlar önemlidir. Hasta nefes almakta veya yutmakta zorluk çekiyorsa, çeşitli başka yardımcılar gerekli olabilir. Diğer tedaviler semptomatik ve destekleyicidir.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir