Bowenoid Papüloz Nedir? Bilinmesi Gereken Her Şey

Bowenoid Papüloz, insan papilloma virüsü tip 16’nın neden olduğu düşünülen, nadir görülen, cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Bu hastalık, erkek ve kadınların cinsel organlarında bulunan lezyonlarla karakterizedir.

Haber Merkezi / Lezyonlar kırmızımsı kahverengi veya menekşe renginde, küçük, katı, kabarık ve bazen kadifemsidir. Bowenoid Papüloz, tipik olarak cinsel organlarda bulunan lezyonlarla karakterize, cinsel yolla bulaşan nadir bir enfeksiyondur.

Bu lezyonlar iki haftadan birkaç yıla kadar sürebilir. Dişiler vajinanın içinde, klitoris, kasık kıvrımları, labia major, labia minor ve/veya anüste etkilenebilir. Erkeklerde anüsün yanı sıra penisin başı, şaftı ve/veya sünnet derisi etkilenebilir.

Bowenoid Papulosis’te bulunan lezyonlar genellikle kırmızımsı kahverengi veya menekşe renkli, küçük, katı, pürüzsüz, kabarık ve kadifemsidir. Kadınlardaki lezyonlar genellikle erkeklerdeki lezyonlardan daha koyudur.

Bowenoid Papülozlu birçok hasta sıklıkla bu durumdan önce gelen başka tipte viral enfeksiyonlara sahiptir. Bu bozukluğu olan bazı hastalarda herpes simpleks, insan papalloma virüsü, viral siğiller ve HIV enfeksiyonu bulunmuştur.

Mikroskop altında bakıldığında Bowenoid Papulosis doku yapısı, preinvaziv skuamöz hücreli karsinoma (bir tür kanser hücresi) gibi görünür. Bazı durumlarda Bowenoid Papulosis malign hale gelmiştir.

Bowenoid Papulosis, insan papilloma virüsü tip 16’nın neden olduğu düşünülen cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Bastırılmış bir bağışıklık sisteminin yanı sıra diğer virüsler de Bowenoid Papulosisin bulaşmasında rol oynayabilir.

Bowenoid Papülozlu hastalar dikkatle izlenmelidir. Bazı durumlarda Bowenoid Papulosis kendiliğinden (tedavi olmaksızın) iyileşebilir. Bu hastalığın bulaşıcı evrelerinde başkalarına bulaştırmamak için cinsel aktivite sınırlandırılmalıdır.

Gerektiğinde lezyonların çıkarılması için elektrocerrahi, kriyocerrahi (dokuların sıvı nitrojen ile dondurulduğu cerrahi) ve/veya lazer cerrahisi kullanılabilir.

Bazı daha hafif vakalarda, 5-Fluorourasil’in (hücre bölünmesini önleyen bir kimyasal) topikal krem ​​şeklinde kullanılması başarılı olmuştur.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir.

Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir