BM: Ukraynalı Mülteciler İnsan Ticareti Riski İle Karşı Karşıya

Ukrayna’nın Romanya, Polonya ve Moldova sınırlarını ziyaret eden Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Küresel İletişim Başkanı Joung-ah Ghedini-Williams, “Olası insan ticareti, cinsel istismar ve saldırı riskleri hakkında endişe duymamız gerekiyor” dedi.

Bir milyondan fazlası çocuk olmak üzere 2,5 milyondan fazla insanın, II. Dünya Savaşı’ndan beri Avrupa’da benzeri görülmemiş bir insani kriz yaşadığını söyleyen Ghedini-Williams, Ukrayna’nın sınır komşuları ve birçok Avrupa ülkesinde insanların mültecilere yardım eli uzattığını fakat yardımlar kadar tehlikenin de çok yakın olduğunu belirtti.

Polonya’nın Wrocław kentindeki polis yaptığı açıklamada, 49 yaşındaki bir şüpheliyi internet üzerinden yardım teklifleriyle tuzağa düşürdüğü 19 yaşındaki Ukraynalı bir mülteciye “tecavüz suçlamasıyla” gözaltına aldığını duyurdu. Yetkililer, şüphelinin 12 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabileceğini söyledi.

Polis, şüphelinin genç kıza bir internet portalı aracılığıyla yardım teklif ederek ulaştığını, savaştan kaçan ve Lehçe konuşmayan Ukraynalıya yardım ve barınma sağlamayı vaat ettiğini fakat tüm bunların bir “manipülasyon” olduğunun anlaşıldığını açıkladı.

Berlin polisi de sosyal medyada Ukraynaca ve Rusça yaptıkları paylaşımla kadın ve çocuklardan yapılan barınma tekliflerini kabul etmemeleri ve şüphelileri polise ihbar etmelerini istedi.

20 bin 550 Ukrayna vatandaşı Türkiye’de

İçişleri Bakan Yardımcısı ve Bakanlık Sözcüsü İsmail Çataklı, “24 Şubat’tan bu yana tüm hudut kapılarımızdan 20 bin 550 Ukrayna vatandaşı Türkiye’ye giriş yapmıştır.” dedi. Çataklı, konuya ilişkin açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı;

“Ülkemiz ile Ukrayna arasında geçerli vize muafiyeti anlaşması kapsamında Ukrayna vatandaşları ülkemize pasaport veya kimlikle giriş yapabilmekte ve 90 güne kadar vize muafiyetiyle yasal olarak ülkemizde kalabilmektedir.

Çatışma dönemi öncesinde ülkemize yasal olarak giriş yapmış ancak çıkış yapamayan Ukrayna vatandaşlarına yönelik olarak ise ikamet izni başvurularında gerekli kolaylığın sağlanmasına yönelik valiliklere talimat verilmiştir.”

Türkiye’ye gelen Ukrayna vatandaşları arasında 551 Kırım Tatarı ve Ahıska Türk’ünün de bulunduğu belirten Çataklı, bu kişilerin Edirne ve Kırklareli’nde yurtlara yerleştirildiğini, ihtiyaçlarının AFAD tarafından karşılandığını kaydetti.

İsmail Çataklı, Ukrayna’dan ayrılan bin 711 Azerbaycan, 447 Türkmenistan ve 62 Gürcistan vatandaşının da transit geçmek üzere Türkiye’ye geldiğini aktardı.

(Kaynak: euronews)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir