BM: Ukrayna’da Ölen Sivillerin Sayısı 331’e Yükseldi

Birleşmiş Milletler (BM), Rusya’nın Ukrayna’ya işgalinin başladığı 24 Şubat’tan bu yana Ukrayna’da 331 sivilin öldüğünü, 675’inin de yaralandığını açıkladı. BM’den dün yapılan açıklamada ise ölen sivillerin sayısı 249 olarak belirtilmişti.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi’nden yapılan açıklamada, ölenlerden 19’unun çocuk olduğu belirtilerek gerçek ölü sayısının muhtemelen çok daha yüksek olduğu vurgulandı.  Kurbanların büyük bölümünün ağır topçu ateşi ve roket ve füze saldırıları sonucu hayatını kaybettiği ifade edildi.

Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) yaptığı açıklamada, Ukrayna’daki mülteci krizine ilişkin çeşitli kaynaklardan edinilen verileri paylaştı. Açıklamada, 24 Şubat-3 Mart arasında yarıdan fazlası Polonya’ya olmak üzere 1 milyon 209 bin 976 mültecinin Ukrayna’dan komşu ülkelere geçtiği belirtildi.

Polonya’ya 649 bin 903, Macaristan’a 144 bin 738, Moldova’ya 103 bin 254, Slovakya’ya 90 bin 329, Romanya’ya 57 bin 192, Rusya’ya 53 bin 300, Belarus’a 384 ve diğer Avrupa ülkelerine ise 110 bin 876 mültecinin geçiş yaptığı aktarılan açıklamada, bu rakamlara ilave olarak Donetsk ve Luhansk bölgelerinden 18-23 Şubat’ta 96 bin kişinin de Rusya’ya geçtiği kaydedildi.

BMMYK, Ukrayna’da durumun daha da tırmanması halinde 4 milyon kadar sivilin ülkeden kaçabileceği uyarısında bulundu.

Avrupa Birliği Konseyi ise, Ukrayna’daki çatışmalardan kaçan insanlara AB ülkelerinde acilen koruma sağlayacak Geçici Koruma Yönergesi’ni uygulamaya soktu. Uluslararası Af Örgütü Avrupa Enstitüleri Ofisi Direktörü Eve Geddie konuya ilişkin bir açıklama yayımladı:

“Çatışmalardan kaçan herkese koruma sağlanmalıdır ve düzen kurmalarına yardımcı olunmalıdır. Ukraynalılara hızla koruma sağlanacak olmasından memnuniyet duyuyoruz. Ancak Konsey bu desteği esasen çatışmalardan kaçan Ukraynalılarla sınırlı tutarak Avrupa’nın dayanışmasının sınırlarını da ortaya koydu.”

“Bugünkü karar, AB’ye sığınan Ukraynalıların hızla ikamet izni alabileceği, çalışabileceği, uygun konaklamaya, sosyal yardımlara, tıbbi desteğe ve eğitime erişebileceği anlamına geliyor. Bu imkanları Ukrayna’dan kaçan diğer kişileri de kapsayacak şekilde genişletip genişletmeyeceklerine karar vermek üye ülkelerin elinde. Onları bu savaştan kaçan herkese eşit muamele uygulamaya çağırıyoruz.”

“Konseyin bugünkü kararı, Avrupa’nın uzun zamandır savaştan kaçanları korumak ve insanların ulaşmasına yardımcı olmak için gerekli araçlara sahip olduğunu ve bilindik ‘Kale Avrupası’ yaklaşımının siyasi güdümlü bir tercih olduğunu hatırlatmaktadır. Yönergenin ilk kez ve özellikle yerinden edilen Ukrayna uyruklular için uygulanacak olması AB’nin yaklaşımının çifte standartlarla dolu olduğunu gösteriyor.”

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir