BM Afganistan’daki Hak İhlallerini Açıkladı, Taliban İnkar Etti

Birleşmiş Milletler Afganistan Yardım Misyonu (UNAMA), “Afganistan’da İnsan Hakları” başlıklı raporunda Taliban yönetiminin insan hakları ihlallerinde bulunduğunu açıkladı.

UNAMA’nın, Taliban yönetiminin Afganistan yönetimini devralmasından bu yana geçen 10 aylık süreçte ülkedeki insan haklarının durumuyla ilgili bulgularını paylaştığı raporu, 15 Ağustos 2021-15 Haziran 2022 arası verileri kapsıyor.

Raporda, Afganistanéın mevcut yöneticilerinin “yargısız infaz, işkence, keyfi tutuklama, gözaltı ve kötü muamelede bulunduğu” ifade edildi.

Kadın haklarında ciddi gerileme

Ayrıca raporda, Afganistan’da ifade özgürlüğü ve kadın haklarında ciddi gerilemelerin olduğu belirtildi.

Verilere göre, söz konusu süreç içerisinde IŞİD’in Afganistan kolu IŞİD-H’ye atfedilen bombalı saldırılarda 700 kişi hayatını kaybederken, 1406 kişi yaralandı.

160 infaz, 178 gözaltı ve tutuklama

Rapora göre Taliban, önceki hükümet görevlileri ve güvenlik güçlerine yönelik 160 yargısız infaz, 178 keyfi gözaltı ve tutuklama, 23 hücre hapsi, 56 kez işkence ve kötü muamelede bulundu.

Taliban yönetimi 217 kişiye “insanlık dışı ceza” verdi ve 118 defa aşırı güç kullandı.

6 gazeteci öldürüldü

nsan hakları ihlallerinden 173 gazeteci etkilendi, 5’i IŞİD-H, biri de kimliği tespit edilemeyen bir kişi tarafından olmak üzere 6 gazeteci öldürüldü.

Gazetecilere yönelik 122 keyfi gözaltı ve tutuklama, 58 kötü muamele, 33 tehdit, 12 hücre hapsi uygulandı. Bu uygulamalardan 65 insan hakları aktivisti de olumsuz etkilendi, bu kişilere yönelik 47 tutuklama, 17 kez hücre hapsi uygulandı.

Taliban raporu reddetti

Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid raporla ilgili kişisel Twitter hesabından yaptığı açıklamada, bu verilerin doğruları yansıtmadığını belirtti:

“Ülkede keyfi öldürme ya da tutuklama yoktur. Eğer biri keyfi olarak öldürür ya da tutuklarsa, suçlu sayılır ve şer-i yasalarla yargılanır. Bu konudaki UNAMA raporu doğru değildir ve propagandadan başka bir şey değildir.”

(Kaynak: Bianet)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir