Birleşmiş Milletler’de “Gazze” Karar Tasarıları Reddedildi

Gazze’de çatışmalar 20. gününde de devam ederken, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) ABD’nin “Hamas’ın 7 Ekim’de gerçekleştirdiği terör saldırıları şiddetle kınanırken ülkelerin meşru müdafaa hakkı bulunduğuna” işaret edilen karar tasarısı ve  Rusya’nın Gazze’de insani ateşkes çağrısı ihtiva eden karar tasarısı oylanarak reddedildi.

Haber Merkezi / ABD’nin veto edilen tasarısında, “insani duraklama”nın gerekliliğine işaret edilirken Gazze’ye sürdürülebilir yardım sağlanması gerektiği kaydedilirken tüm taraflara uluslararası hukuk uyarınca yükümlülüklerini yerine getirme çağrısı ile “Gazze’de Hamas dahil tüm terör örgütlerine silah tedarikinin engellenmesi için adım atılması talebi” bulunuyor.

15 üyeli BMGK’de önce ABD’nin sunduğu karar tasarısı oylandı. Karar için 10 ülke “evet” oyu kullanırken 2 ülke “çekimser”, 3 ülke ise “hayır” oyu verdi. Rusya’nın sunduğu tasarıya 4 “evet”, 9 “çekimser” ve 2 “hayır” oyu verildi. Daimi üyeler ABD ve İngiltere’den “hayır” oyu alan Rusya tasarısı da böylelikle reddedildi.

Rusya’nın BM Büyükelçisi Vasili Nebensia, ABD tarafından sunulan taslağın sivilleri kurtarmak değil, “ABD’nin bölgedeki siyasi konumunu güçlendirmek” amacıyla hazırlandığını ileri sürdü.

ABD’nin BM Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield ise Rusya’yı “alaycı ve sorumsuzca davranmakla” suçlayarak, sunulan taslağın “sorunlu bölümler” içerdiğini kaydetti.

BM Genel Kurulu Perşembe günü (bugün) Ortadoğu’daki savaşla ilgili acil bir oturum düzenleyecek. BM Güvenlik Konseyi’nde değerlendirilen karar tasarılarının veto edilmesi üzerine bazı üye devletler bu oturumu talep etti.

Gazze’de can kaybı 6 bin 546’ya yükseldi

İsrail’in Gazze’ye yönelik düzenlediği hava saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı 755 artarak 6 bin 546’ya yükseldi. Saldırılarda can verenlerin 2 bin 704’nün çocuk olduğu belirtilirken 17 bin 439 kişinin de yaralandığı duyuruldu.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir