Bangladeş Ve Hindistan’da Sellerde Can Kaybı 84’e Yükseldi

Aşırı yağışların son bir haftadır devam ettiği Asya ülkeleri Hindistan ve Bangladeş’te en az 84 kişi yaşamını yitirdi. İklim savunucuları tek başına iklim olaylarını doğrudan iklim değişikliğine bağlamamakla birlikte, özellikle alçak rakımlı ve yoğun nüfuslu ülkelerde küresel ısınmanın daha fazla felakete yol açabileceği konusunda uyarıyorlar.

CNN International’ın aktardığına göre, her iki ülkenin yetkilileri ülkelerindeki son duruma ilişkin yaptıkları açıklamalarda aşırı yağışlar sebebiyle meydana gelen toprak kayması, yıldırım düşmesi ve su baskını olayları sebebiyle en az 84 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Yağışların özellikle etkili olduğu Hindistan’ın Assam eyaletinde ölü sayısı en az 41 olarak açıklandı. Bugün (21 Haziran) itibariyle yedi kişi de kayıp. Hindistan’ın kuzeydoğusundaki Bihar eyaletinde de cumartesi günü (17 Haziran) düşen yıldırım sonucunda 17 kişi ölmüştü.

Bihar’a yakın bir bölgede bulunan Meghalaya Eyaletinin Afet Yönetimi Kurumu yetkilisi R. Lyngdoh’un açıklamasına göre, eyalette 9 Haziran’dan bu yana en az 24 kişi hayatını kaybetti. Üç kişi ise kayıp. Eyalette 633 binden fazla kişinin sellerden etkilendiği tahmin ediliyor.

Bangladeş

Hindistan’ın komşusu Bangladeş’te de seller sebebiyle yollar su altında kaldı ve bazı ilçelerin ülkenin kalanıyla bağlantısı tamamen koptu.

Bangladeş Afet Yönetiminden Sorumlu Devlet Bakanı Enamur Rahman, pazar günü en az iki kişinin seller sebebiyle yaşamını yitirdiğini söylemişti. Öte yandan, haber ajansları gerçek ölü sayısının çok daha yüksek olabileceğini tahmin ediyor. Reuters haber ajansı, konuyla ilgili haftasonu geçtiği haberde yerel kaynaklara dayandırarak 25 kişinin öldüğünü yazmıştı.

Bakan Rahman, ülkedeki telekomünikasyon hizmetlerinin yetersizliğinin özellikle selden daha çok etkilenen Sylhet ve Sunamganj ilçelerindeki hasarın boyutunun tam anlamıyla tespit edilmesini engellediğini söyledi.

Rahman, Sunamganj’ın yüzde 90’ının sular altında kaldığını, ülkenin geri kalanıyla olan bağlantısının neredeyse tamamen kesildiğini ifade etti.

İklim krizi

Uluslararası Çevre ve Kalkınma Enstitüsünün (IIED) Ekim 2021’de yayınladığı bir araştırmada Hindistan’daki kuraklık, sel, sıcak hava dalgaları ve dolu fırtınaları gibi aşırı hava olaylarındaki artışın, ülkenin en yoksullarını evlerini terk etmek zorunda bırakacağına dikkat çekilmişti.

Birleşmiş Milletler Hükûmetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) de Bangladeş’te önümüzdeki on yıl içinde nüfusun yaklaşık yüzde 17’sinin iklim krizi sebebiyle yerinden edileceğini öngörmüştü.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir