Balon Tıkama Testi Nedir?

Balon Tıkama Testi (BTT), ilgili organa giden kan akışını önemli ölçüde etkilemeden bir arterin geçici olarak bloke edilip edilemeyeceğini belirlemek için kullanılan tıbbi bir tekniktir. Atardamar feda edilmeden önce yapılır ve bazı damar cerrahilerinin sonucunu tahmin etmenin yanı sıra en iyi tedavi yöntemine karar vermeye yardımcı olur.

Haber Merkezi / BTT rutin olarak yapılır ve anevrizmalardan etkilenen hastaların ve baş ve boyun tümörlerinin yanı sıra kafa içi tümörlerin tedavisinde yaygın olarak uygulanır. Özellikle uzun süreli intraoperatif internal karotid arter oklüzyonu gerektirme olasılığı yüksek olan hastalar için kullanılır.

Bu tür ameliyatlardan önce bir BTT yapılması zorunludur, çünkü cerrahlar, örneğin vasküler hastalıkları tedavi etmek için dekonstrüktif prosedürlere başlamadan önce, beyne yeterli kollateral dolaşımın olduğunu tespit edebilmelidir.

Yetersiz kollateral dolaşım, damarları bozan endovasküler prosedürler sırasında iyatrojenik inmeye neden olabilir. Vasküler ağın ayrıntılı görüntülerini oluşturmak için kullanılan özel boyaların kullanımına ek olarak röntgen gereklidir. X ışınlarına ve boyalara ek olarak, incelenen damar içindeki kan akışını engellemek için küçük bir şişirilebilir balona ihtiyaç vardır.

Baş ve boyun tümörlerinin yanı sıra intrakraniyal vasküler hastalıkları yönetirken önemli bir intraoperatif kanama riski vardır. Cerrahi işlemler sırasında bu riski azaltmak için BTT gerekebilir. Tarihsel olarak, bu başarıya ulaşmak için çeşitli yöntemler uygulanmıştır. Bunlar, çıkarma bantları ile lokal anestezi altında yapılan oklüzyon ve manuel perkütan basınç uygulamasını içerir.

Hasta bu testler sırasında herhangi bir belirti veya semptom göstermediyse, negatif olarak kabul edildi. Bununla birlikte, her zaman geç başlangıçlı nörolojik defisitlerin meydana geldiği bazı vakalar olmuştur.

Oklüzyon sırasında serebral akışın ölçülmesine izin veren tıp, bilim ve teknolojideki gelişmeler sayesinde, aksi takdirde geç başlangıçlı nörolojik hasar olarak ortaya çıkabilecek kollateral dolaşımdaki ince yetersizlikleri anında tespit etmek mümkündür.

Tc-ECD veya HMPAO yardımıyla tek foton emisyonlu bilgisayarlı tomografi (SPECT) görüntüleme, BTT ile kullanılabilecek yaygın olarak kullanılan bir yöntemin bir örneğidir. Bu, cerrahlara hastalarını tedavi etme yaklaşımlarında rehberlik edecek bilgiler üretebilir ve ameliyatlarında ne kadar ilerleyebileceklerini belirlemelerine yardımcı olabilir.

BTT prosedürünün özeti

Bir BTT gerçekleştirilmeden önce bir anjiyogram gereklidir. Anjiyogram, damarları görselleştirmek için X-ışınları ve özel bir boya kullanılarak yapılan kan damarlarının muayenesidir. Resimler elde edildikten sonra, yerleşik balonlu bir kateter ilgili kan damarına ilerletilir. Pozisyona girdikten sonra kan akışını engellemek için şişirilir.

Kan akışındaki bu bozulmadan önce ilgili damarda kan akışı kesildiğinde kanın pıhtılaşmasını önlemek için hastalara ilaç verilir.

Balonun şişirilmesi sırasında, diğerlerinin yanı sıra nörolojik işlevi de içeren bir dizi klinik test yapılır. İyi kollateral dolaşımın varlığında, bu süre boyunca hiçbir nörolojik defisit kaydedilmez ve BTT’nin negatif olduğu kabul edilir, bu da cerrahi tedavi için arteriyel fedakarlığın mümkün olduğunu gösterir.

Bununla birlikte, hasta BTT sırasında herhangi bir geçici nörolojik işlev bozukluğu belirtisi ve/veya semptomu geliştirirse, balon hemen söndürülür ve bunun üzerine zayıf kollateral dolaşımın göstergeleri genellikle hemen çözülür.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir