Aslı Serin kimdir?

1977 yılında Balıkesir’de dünyaya gelen Aslı Serin, Adana’da makine mühendisliği yapmakta ve yazı çalışmalarını burada sürdürmektedir. Şiirimizin son on beş yılında somuta evrilişine ciddi katkılar vermiş bir şair olan Aslı Serin’in kalem ürünleri Duvar, Heves, Japonya Şiir, kitap-lık, Kül ve Yasak meyve gibi süreli yayınlarda yayımlanmıştır.

Haber Merkezi / Ağırlıklı Olarak Heves dergisinde yayımlanan şiirlerinden oluşan Bu Benim. Zip (2007) şairin ilk kitabıdır. Malumatfuruşluk adına şiirden kovulan gündelik hayat, Aslı Serin şiirinin esas malzemesidir. Gündelik hayatın birey üzerindeki etkilerini şairaneliğe sapmadan, rahat ve akıcı bir dille anlatmıştır.

Dara, kitaptaki şiirleri şu cümlelerle değerlendirmiştir: “Bu Benim. Zip, gündelik yaşam içindeki ikili ilişkileri, kentli bir genç hanımın gözünden, biraz alaycı bir söyleyiş, belki biraz Cansever şiirinden gelen bilinç akışı tekniğiyle yansıtan, 2000’ler sonrasında ortaya çıkan kimi şairlerin görsel, deneysel yanlarıyla destekli şiirlerinden oluşuyor. (…) Enis Batur şiirinin gündelik hayat gözlemlerinde genelde hep varlık sorununa, geçicilik-kalıcılık durumuna, dünyada bulunuşun zorunlu tek güzellik oluşuna dolaylı bir gönderme söz konusudur; Aslı Serin’deyse böyle bir şey yok. Enis Batur bir fil yükü kitap yazdıktan sonraki yeni bir kitabına ‘Neyin Nesisin Sen’ adını verirken, Serin daha ilk kitabına Bu Benim. Zip adını vermiştir. ‘Zip’ bilgisayar dilinde, verileri sıkıştırarak saklama yöntemi; buradan bakınca şair, kitabının özetle kendisi olduğunu, kendisini bu kitap aracılığıyla sıkıştırıp nesneleştirerek geleceğe aktardığını, kalıcı kıldığını söylüyor bir bakıma.”.

Şairin Dans Etmesek De Olur (2012) ve Değil (2017) adlı iki şiir kitabı daha bulunmaktadır. Celep, “Aslı Serin’de değişmeyen tek şey, onun sözcüklerle kurduğu ilişki biçimi olmuş. O böyle yaparak muradını da belli etmiş oluyor. Belli ki okurunu farklı bir kavrayış alanına davet ediyor. Bu davet biçim üzerinden yapılıyor. Onun böylesi tavrının ahlaki gerekçeleri olsa gerek. O en çok kendisini ilgilendirir görünen ilişkileri yazarken bile, başkasına açılmaya hevesli bir tavra açık tutabiliyor şiirini. Bu demek oluyor ki onun şiirinin esas yapısı, insan ilişkilerini, insanın duygu ve düşüncelerini, özel ya da genel manada olan biteni yahut olmakta olan şeyleri aydınlatma arzusundan güç alıyor. Sözcüklerin sayfa üzerindeki dizilişleri, salt biçim üzerinden parçalanmış, giderek kurmacalaştırılmış hâlleri, okurdan, gerçeğin farklı yorumlanması talebine karşılık geldiği izlenimi veriyor… Biçim üzerinden şiirini genişletme çabasına, şiirine asıl yaşama gücü veren katı gerçeklerle doğrudan temasını sağlayan deneyimler üzerinden derinleştirmeyi eklediğinde gücünü daha etkili tahkim edecektir.” cümleleriyle Aslı Serin şiirinin öne çıkan özelliklerine dikkat çeker. (Kaynak: teis.yesevi.edu.tr)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir