Aliye Rona Kimdir? Hayatı, Filmografisi

1 Ocak 1921 yılında Suriye’nin Dera şehrinde dünyaya gelen Aliye Rona, 29 Ağustos 1996 yılında İstanbul’da hayatını kaybetti. Cenazesi Karacaahmet Mezarlığı’ndaki aile kabristanına defnedildi. Aliye Rona’nın doğum adı Aliye Dilligil’dir.

Tiyatrocu Avni Dilligil ve gazeteci Turhan Dilligil’in kardeşi olan Rona, Beyoğlu Akşam Kız Sanat Okulu’nda okudu. 1930’ların sonlarında Kadıköy Halkevi’nde amatör olarak tiyatro oyunculuğuna başladı. Ulvi Uraz ve Avni Dilligil ile Arena Tiyatrosunda sahneye çıktı. İzmir Şehir Tiyatrosu’nda birlikte çalıştığı Zihni Rona ile evlendi.

Sinema oyunculuğuna 1947 yılında Kerim’in Çilesi filmiyle başlayan Aliye Rona, Türk sinemasında uzun yıllar karakter rollerinin değişmez ismi oldu. Uzun yıllar dublaj da yapan Rona, sinemada çilekeş, direnen, dikbaşlı, hakkını hukukunu arayan, kavgacı, töreci köylü kadını ve ana rollerini canlandırdı.

Yaklaşık yarım asırlık sanat hayatı boyunca 204 filmde rol aldı. 1965’te Hepimiz Kardeşiz, 1967’de Zalimler, 1968’de Son Gece ile Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde “En Başarılı Yardımcı Kadın Oyuncu” ödüllerini aldı. 1969 Adana Altın Koza Film Festivali’nde Kuyu filmiyle “En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu” seçildi.

Aliye Rona’nın önemli filmleri arasında, Kaşık Düşmanı, Şabaniye, Haram Oldu, Katiller de Ağlar, Keriz, Kılıç Bey, Son Sabah, Tatlı Nigâr, Perişan, Söyleyin Anama Ağlamasın, Ablam, Kara Çarşaflı Gelin, Kara Murat Kara Şövalyeye Karşı, Beklenmeyen Adam, Dikiz Aynası, Gelin, Üvey Ana, Afacan Harika Çocuk, Bir Garip Yolcu, Çirkin ve Cesur,

Meçhul Kadın, Yaban Gülü, Zeyno, Afacan Küçük Serseri, Adım Kan Soyadım Silah, Ankara Ekspresi, Buruk Acı, Çakırcalı Mehmet Efe, Aysel Bataklı Damın Kızı, Belanın Yedi Türlüsü, Bir Çirkin Adam, Kezban, Kara Duvaklı Gelin, Kelepçeli Melek, Dokuzuncu Hariciye Koğuşu, Dördü de Seviyordu, Anaların Günahı, Çalıkuşu, Korkusuzlar,

Murad’ın Türküsü, Son Kuşlar, Üçünüzü de Mıhlarım, Uzakta Kal Sevgilim, Veda Busesi, Garip Bir İzdivaç, Şeytanın Uşakları, Mor Defter, Mualla, Yılanların Öcü, Hepimiz Kardeşiz, Beş Kardeştiler, Allah Seviniz Dedi, Küçük Hanımefendi, Ayşecik Şeytan Çekici, Kırık Kalpler, Kerim’in Çilesi, Avare, Kanlı Çiftlik, Kanun Namına, İntikam Alevi, Funda’yı sayabiliriz.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir