Albüminüri Testi Nedir, Ne Zaman Gereklidir?

Böbrekler, kandaki atık ürünleri dışarı atarken, albümin gibi önemli maddelerin de kanda kalmasını sağlar. Albümin, kandan diğer dokulara su sızmasını önlemeye yardımcı olmak için vücutta gereklidir.

Haber Merkezi / Böbrekler hasar gördüğünde kandan idrara albümin sızdırmaya başlayabilirler. İdrarda aşırı miktarda albümin, albüminüri olarak adlandırılır.

Bir kişinin idrar albümin düzeyi biraz yükseldiğinde (24 saatte 30 ila 300 mg albümin), “mikroalbüminüri” terimi kullanılır. 24 saatte albümin düzeyi 300 mg’dan fazla olduğunda “makroalbüminüri” olarak adlandırılır.

Kalıcı albüminüri, böbreğin hasarlı olduğunu gösterir. Kalıcı albüminüri, bir kişinin idrar testlerinin birkaç hafta boyunca albümin için pozitif olması durumunda doğrulanır. Bu diyabetik böbrek hastalığının ilk belirtilerinden biridir.

Albüminüriye neden olabilecek diğer durumlar arasında hipertansiyon, nefrotik sendromdan kaynaklanan böbrek hasarı, konjestif kalp yetmezliği ve metabolik sendrom yer alır.

Yetişkinlerin yaklaşık yüzde sekizinde mikroalbüminüri ve yüzde birinde makroalbüminüri vardır.

Diyabetli kişilerde albuminüri insidansı üçte bir, hipertansiyonu olanlarda ise yedide birdir. Ayrıca 60 yaşından büyük her altı kişiden birini etkiler.

Albüminüri testi

Albüminüri, farklı yöntemler kullanılarak rastgele bir idrar örneğinde test edilebilir. Protein, bir kağıt şeridinin bir idrar örneğine daldırılmasını içeren seviye çubuğu testi kullanılarak hızlı bir şekilde tespit edilebilir.

Yağ çubuğu testi negatifse, kanda bulunan albüminin kreatinine oranını ölçen daha doğru bir test yapılabilir.

Bu testin rastgele sabah erken idrar numunesi kullanıldığında kesin sonuçlar verdiği, ancak bazen 24 saatlik bir süre boyunca toplanan bir numunenin kullanıldığı tespit edilmiştir.

Rastgele tek bir idrar örneği kullanıldığında, bir gram kreatinin başına 30 mg’dan fazla albümin pozitif bir sonuç olarak belirtilirken, 24 saatlik bir toplama için yaklaşık 30 ila 300 mg albümin albüminüriyi gösterir.

Test ne zaman gereklidir?

Tip 1 veya tip 2 diyabeti olan ve yaşları 12 ile 70 arasında olan herkes, her yıl idrarında albumin olup olmadığını kontrol ettirmelidir.

Hipertansiyon veya ailede böbrek yetmezliği öyküsü gibi kronik böbrek hastalığı için risk faktörleri olan bireylerin de albüminüri için düzenli olarak test edilmesi önerilir.

Pozitif bir sonuç ikinci bir test kullanılarak doğrulanmalıdır.

Böbrek hastalığı

Böbrek hastalığı, böbrekteki glomerül olarak adlandırılan filtre yapılarının, artık kanı etkili bir şekilde filtreleyemeyecek kadar yaralandığı ciddi bir durumdur.

Zamanla, böbrek yetmezliği gelişebilir, bu durumda bir kişinin hayatta kalması için diyaliz veya hatta böbrek nakli gerekebilir.

Böbrek hastalığı dışındaki sorunlar

Böbrek hastalığının yanı sıra, albüminüri için pozitif bir test, diyabetli veya diyabetsiz veya başka bir uzun süreli hastalığı olan kişilerde kalp hastalığı riskinin arttığını gösterir.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir