Alkali Diyet Nedir? Artıları Ve Eksileri

Asit-alkali diyeti veya alkali kül diyeti olarak da adlandırılan bu beslenme planı, asit oluşturan gıdalar yerine alkali oluşturan gıdaların tüketimine dayanmaktadır. Diyetin savunucuları, bunun sağlığı iyileştirebileceğini ve ömrü uzatabileceğini iddia ediyorlar, çünkü kırmızı et gibi asit üreten gıdaları yemek, bizi sağlıksız hale getiren bir pH dengesizliğine yol açıyor.

Haber Merkezi / Buradaki temel fikir, bir kişinin tükettiği gıdalar aracılığıyla vücudunun asitliğini veya alkalinitesini kontrol edebilmesidir. Yiyecekler kalori çıkarmak için metabolize edildiğinde, yiyecek yakılır ve asidik, alkali veya nötr olabilen bir kül kalıntısı bırakır.

Alkali diyetin savunucuları, bu külün vücudun ne kadar asidik olduğunu etkileyebileceğini ve asidik külün hastalığa duyarlılığı artırdığını iddia ediyor. Alkali kül ise koruyucu olduğuna ve diyeti “alkalize ederek” ve vücudun pH’ını dengeleyerek sağlığı iyileştirmenin mümkün olduğuna inanıyorlar.

Yenen yiyecekler arasında sebze, meyve, badem, mercimek, soya ürünleri, tofu ve filizlenmiş tahıllar bulunur. Gıdaların yaklaşık %80’i alkalileştirici gıdalar olmalıdır ve %20’si asit oluşturucu olabilir; her yemek ve içecek için geçerli olan bir kural.

Asit oluşturan gıdaların örnekleri (pH0 ila 7) et, kümes hayvanları, yumurta, süt ürünleri, şekerli içecekler, atıştırmalıklar, buğday ürünleri, kahve, mayonez, süt, alkol ve ketçaptır; nötr gıdaların örnekleri (ph7) doğal yağlar, şekerler ve nişastalardır ve alkali gıdaların örnekleri (pH 7 ila 14) sebzeler, baklagiller, meyveler ve kuruyemişlerdir.

Bu diyeti bazı artıları ve eksileri aşağıda açıklanmıştır.

Artıları

  • Diyet meyve, sebze ve tahıllar üzerinde ağırdır ve kırmızı et, ilave şeker ve işlenmiş ve abur cubur yiyecekleri keser.
  • Bazı insanlar daha fazla enerjiye sahip olduklarını, daha az bağırsak sorunu yaşadıklarını ve kilo verdiklerini fark ederler. Bununla birlikte, bu, azaltılmış asitlikle bağlantılı olmaktan ziyade işlenmiş ve abur cuburları azaltmanın bir sonucu olabilir.
  • Diğer bazı diyetlerin aksine, alkali diyet tüm besin gruplarını ortadan kaldırmaz. İnsanlar hala asit oluşturan yiyecekleri tüketebilir; sadece onlardan daha az yerler.
  • Diyet pahalı değildir.

Eksileri

  • Bu diyetin nasıl çalıştığına dair iddialar hiçbir güvenilir bilimsel kanıtla desteklenmemiştir.
  • DNA, yağ asitleri ve amino asitler gibi asitler yaşam için gerekli yapı taşlarıdır.
  • Bu diyetin savunucuları, tümü sağlığa faydalı olan ve önemli proteinler ve besinler içeren et, süt ürünleri ve yumurtaların sınırlandırılmasını tavsiye ediyor.
  • İnsan vücudu, böbreklerin ana rollerinden biri olan kendi pH’ını kesinlikle düzenler. Bu nedenle birçok uzman, diyetle değiştirilebileceğine inanmamaktadır.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir