Aksaray: Necmeddin-i Suğra (Maraşlıoğlu) Camii

Necmeddin-i Suğra (Maraşlıoğlu) Camii; Aksaray’ın Merkez İlçesi, Coğlakı Mahallesi, Gündoğdu
Caddesi ile Bostancı sokağın kesiştiği yerdedir. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım mümkündür.

Resmi kayıtlarda Maraşlıoğlu Camisi olarak yazılıdır. Yapı üzerinde kim tarafından ve ne zaman yaptırıldığını gösteren herhangi bir kitabe yoktur. Ancak camimin hemen karşısında ve yol kenarında Necmeddin-i Suğra mezarlığı ile günümüzde mevcut olmayan mektebin varlığı ayrıca kayıtlarda geçen ancak günümüze ulaşamayan zaviye yapının tarihlendirmesinde önemlidir.

Cami, mektep, zaviye ve hazirenin bir arada olması yapıların tarihlendirmesinde ve isimlendirilmesinde önemli bir veridir. 15 Şevval 1038 / 7 Haziran 1629 tarihli şer’iyye sicil kaydında “Necmüddai Sultan Mescidi” şeklinde ifade ile yapının isminin Necmeddin-i Suğra’dan aldığı anlaşılmaktadır. 1629 yılında mevcut olan cami, mihrabı göz önüne alındığında, Hacı Yusuf Cami mihrabına benzemesi nedeniyle 1863 yılından sonrası bir tarihe ait olmalıdır. İl müftülüğü tarafından cami üzerine asılan levhada 1906 tarihi yazılıdır.

Kuzey-güney yönünde uzanan dikdörtgen planlı yapı ahşap destekli camiler grubuna girmektedir. 10.85 X 9.50 m. ölçülerindedir. Beden duvarlarında taş malzeme kullanılmıştır. Yapıyı inceleyen Konyalı eserin mimari bir kıymeti olmadığını belirtmektedir. Caminin cepheleri sade olup süsleme bulunmamaktadır. cephelerin alt kısmı siyah, üst kısmı ise yeşil renge boyanmıştır. Yapının doğu ve batı cephelerinde birer adet, güney cephede ise iki adet düz lento pencere hareketliliği sağlamaktadır.

İç mekan, ikişerden dört ahşap destekle taşınan, bir ahşap tavanla, dıştan ise Marsilya kiremidi kaplı bir kırma çatıyla örtülmüştür. Caminin minaresi bulunmamaktadır. İç mekan 9.80 X 8.00 m. ölçülerindedir. Harim kuzey-güney yönünde düzenlenmiş iki sıra halindeki kare kesitli ahşap destek dizisiyle mihraba dikey üç sahına ayrılmıştır.

Kıble duvarının ortasındaki mihrap alçı malzemeden kalıplama tekniğinde yapılmıştır. Ortadaki niş dikdörtgen planlı olup yuvarlak kemerlidir. Güneybatı köşedeki minber ahşap malzemeden olup sonradan eklenmiştir. Harimin kuzeyinde, doğu-batı yönünde uzanan, sonradan eklenmiş mahfil yer almaktadır. Mahfile çıkış, kuzey cephenin doğusundaki kapıdan sağlanmaktadır.

(Görseller: dunyacamileri.blogspot.com)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir