Aksaray: Emirgazi Türbesi

Emirgazi Türbesi; Aksaray’ın Güzelyurt İlçesi, Gaziemir Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım mümkündür.

Türbe üzerinde kim tarafından ve ne zaman yaptırıldığını gösteren herhangi bir kitabe bulunmamaktadır. Köyün girişindeki yamacın üzerindedir. Kısmen harap haldedir. Etrafındaki ve üzerindeki kan izlerinden yöre halkı tarafından ziyaret edilen ve adaklar sunulan bir ziyaret yeri olduğu anlaşılmaktadır. Üst örtüsü mevcut değildir. Düzgün kesme taş malzeme ile meyilli bir arazi üzerinde ve kayalık bir zemin üzerinde inşa edilmiştir.

Türbe kuzey-güney yönünden uzanan dikdörtgen bir plana sahiptir. 10.20 X 7.28 m. ebatlarındadır. Yapının güney cephesinin büyük bir kısmı yıkılmıştır. Diğer cepheleri sağlam ve sade olan yapıdaki tek hareketlilik kuzey cephenin doğusundaki yuvarlak kemerli giriş kapısıdır. Kapının kemeri, kemerin şekline uygun biçimde yan yana yerleştirilmiş küçük kare çıkıntılarla bezenmiştir. Kapının hemen üstünde profilli bir silme görülmektedir. Kuzey cephenin üst kısmında bir pencerenin olduğu kalan izlerden anlaşılmaktadır.

V.G.M.A. plana göre güney duvarında ve mihrap nişinin hemen üstünde bir pencere daha olduğu görülmesine karşın günümüzde duvarın yıkılmış olması nedeniyle mevcut değildir. İç mekan, kuzey-güney yönde uzanan dikdörtgen şeklinde olup 8.50 X 5.35 m. ölçülerindedir. Duvarlar sade olup süsleme bulunmamaktadır. Güneydoğu da dikdörtgen niş, güney duvarının ortasında ise yine dikdörtgen şeklinde içerisi sonradan moloz taş malzeme ile doldurulmuş mihrap nişi yer almaktadır. Nişin istiridye kabuğu şeklinde bezemeli kavsara bezemesi yerinde olmayıp yerde taşlar arasındadır.

Türbenin tam ortasında ise 1.41 X 1.35 m. ölçülerinde dikdörtgen planlı bir paye görülmektedir. Konyalı türbenin kemerli bir örtüye sahip olduğunu, bu örtünün yıkıldıktan sonra ahşap kirişlerle örtülü olduğunu kalan tek ahşap kirişi varlığından hareketle söylemesine karşın günümüzde üstü açıktır. Orijinal üst örtünün ne şekilde olduğu belli değildir. Türbenin içinde bir tanesi girişin hemen yanında ve kuzeybatıda, diğeri de güneydoğuda olmak üzere kimlere ait olduğu hakkında üzerinde hiçbir kayıt bulunmayan iki adet kabir görülmektedir.

 

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir