Aksaray: Yassıviran Türbesi

Yassıviran Türbesi; Aksaray’ın Merkez İlçesi, Koçpınar (Sinasa) Köyü’nün 5 km. doğusundaki
Yassıviran Mevkii’nde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım mümkündür.

Türbenin üzerinde ne zaman ve kim tarafından yaptırıldığını gösteren bir kitabe bulunmamaktadır. Tarlalar arasında kalmış eski bir mezarlık içinde yer almaktadır. Dıştan 7.90 X 6.40 m. ölçülerinde ve düzgün olmayan dörtgen sade bir yapıdır. Moloz taş malzemeden inşa edilmiştir.

Güney cephesindeki düz lentolu tek pencere açıklığı ile iç mekan aydınlatılmaktadır. Doğu cephenin ortasındaki düz lentolu kapı açıklığından iç mekan girilmektedir. İç mekan kuzey-güney yönünde uzanan dörtgen bir forma sahiptir.

Mekanın kuzey duvarı 2.40 m. uzunluğunda iken güney duvarı 3.50 m. uzunluğunda olup üzeri de aynı yönde uzanan beşik tonozla örtülüdür. Tonoz içten üç adet atkı kemeri ile desteklenmiştir. Dıştan ise düz dam örtülüdür. Damda iki adet dikdörtgen açıklık dikkati çekmektedir.

Yapının giriş kapı açıklığı 1.25 m. olması nedeniyle iki adet küçük atkı kemeri ile içten desteklenmiştir. İç mekanda iki adet kabir vardır. Her iki kabirde pehle taşlı, baş ve ayak şahidelidir.

Kuzeydeki kabir 2.28 X 1.05 m.; güneydeki ise 3.12 X 1.07 m. ölçülerindedir. Kuzeydeki kabrin baş şahidesi dikdörtgen formda olup tepesinde iki adet küçük çukurluk vardır. Şahidenin iç yüzünde kelime-i tevhid görülmektedir.

Güneydeki kabrin baş şahidesi ise “8” şekline benzemektedir. Tepelik kısmı kalp şeklinde olup içinde “Allah” ifadesi vardır. Orjinalde kara yığma olarak inşa edilen türbe, 1996 yılındaki tamiratta beton sıva harç taşların arasına zerk edilerek sağlamlaştırılma yapılmıştır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir