Aksaray: Çavdar Baba Camii

Çavdar Baba Camii; Aksaray’ın Merkez İlçesi, Küçük Bölcek Mahallesi, Çavdar Baba Sokak üzerinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım mümkündür.

Yapı üzerinde herhangi bir kitabe olmaması nedeniyle caminin kim tarafından ve ne zaman yaptırıldığı hakkında bilgi yoktur. İnşaa tekniği ve şehir merkezindeki benzer camilerden hareketle XVIII.-XIX. yy yapılmış olmalıdır. İbadete açıktır.

Dikdörtgen planlı ve ahşap destekli camiler grubuna girmektedir. 9.40 X 9.10 m. ölçülerindedir. Doğusuna sonradan 9.13 X 3.96 m. ölçülerinde bir mekan eklenmiştir. Güneydoğusunda tamamen yenilenmiş betonarmeden dikdörtgen planlı Çavdar Baba Türbesi vardır. Yapıda taş malzeme kullanılmıştır.

Caminin cepheleri sadededir. Süsleme unsuru bulunamamaktadır. Beton sıvalı olup alt kısmı siyah, üst kısımlar sarı renge boyanmıştır. Caminin üst örtüsü içten üç adet ahşap destekle taşınan ahşap malzemeden bir düz damla örtülüdür. Dıştan Marsilya kiremit örtülü bir kırma çatıyla örtülmüştür. Camiye ait herhangi bir minare mevcut değildir.

Giriş ünitesinin kuzeybatısındaki düz lentolu gerçek kapıdan iç mekan girilmektedir. Harim 7.60 X 7.30 m. ölçülerinde olup doğu-batı yönünde uzanan dikdörtgen bir plana sahiptir. Kıble duvarının ortasındaki mihrap yarım daire şeklindedir. Yuvarlak kemerli kavsaralıdır.

Miprap nişi, kavsarası ve etrafını saran bordürler ahşap malzemeyle kaplanmıştır. tüm süslemeler ve yazılar bu ahşap malzemeler üzerine yapılmıştır. Güneybatı köşedeki ahşap minber orijinal değildir. Harimin kuzeyinde boydan boya uzanan ve ek harimde de devam eden bir mahfil görülmektedir.

(Görsel: dunyacamileri.blogspot.com)

 

 

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir