Aksaray: Yavuz Selim Camii

Yavuz Selim Camii; Aksaray’ın Merkez İlçesi, Taşpınar Kasabası sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım mümkündür.

Yapı üzerinde kim tarafından ve ne zaman yaptırıldığını gösteren herhangi bir kitabe yoktur. nşa tekniği ve plan şeması ve kasabanın tarihi göz önüne alındığında XVIII.-XIX. yy yapılmış olmalıdır. Cami, ibadete açıktır.

Kayalık zemin üzerine, kesme taş, moloz taş ve devşirme malzemeden inşa edilmiştir. Kuzey-güney yönünde uzanan dikdörtgen planlı cami 13.40 X 11.80 m. ölçülerindedir. Güneybatıdan bir ihata duvarı içine alınmıştır.

Konumu nedeniyle de doğudan merdivenler vasıtasıyla camiye ulaşılmaktadır. Giriş kapısının hemen önünde sonradan eklen giriş bölümü ile kuzeydoğuda yapıdan ayrı 1954 yılında eklenmiş minare yer almaktadır.

Caminin cepheleri sade olup süsleme bulunmamaktadır. Cephelerde yer yer devşirme malzemeler görülmektedir. İç mekan, içten üç atkı kemeri ile desteklenen bir beşik tonozla, dıştan ise Marsilya kiremidi kaplı bir kırma çatıyla örtülmüştür.

Caminin orijinal minaresi bulunmamaktadır. 1954 yılında eklenen minare yapıdan bağımsız olup silindirik gövdeli ve tek şerefelidir. Harime giriş doğu cephenin kuzeyindeki düz lentolu kapı ile sağlanmaktadır. İç mekan 10.80 X 9.15 m. ölçülerindedir. Harim kuzey-güney yönünde uzanan dikdörtgen bir plana sahiptir.

Kıble duvarının ortasındaki mihrap iç mekana doğru taşırılmıştır. Yarım daire formundaki niş sivri kemerlidir.  Güneybatı köşedeki minber ahşap malzemeden olup sonradan eklenmiştir. Harimin kuzeyinde boydan boya uzanan bir ahşap mahfil yer almaktadır. Kuzeybatı köşedeki ahşap merdivenle mahfile çıkılmaktadır

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir