Aksaray: Çaput Baba Türbesi

Çaput Baba Türbesi; Aksaray’ın Merkez İlçesi, Şeyh Hamit Mahallesi, 3319. Sokak üzerinde ve yolun hemen kenarındadır. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım mümkündür.

Yapının kim tarafından ve ne zaman yaptırıldığını gösteren herhangi bir kitabe ve yazılı bir bilgi bulunmamaktadır. Halk arasında Çaput Baba şeklinde anıldığı gibi Çaput Sultan olarak da bilinmektedir.

Kalan izlerden yapının üst katının sekizgen planlı olması ve bu katında tuğla malzemeden inşa edilmiş olması nedeniyle Ervah Anonim Türbe’ye benzemektedir. Bu nedenle yapı Selçuklular devrinde inşa edilmiş olmalıdır.

Türbenin cenazelik kısmının taş malzemeden üst kısmının ise tuğla malzemeden dıştan piramidal külah içten kubbeli iken sonradan yıktırılarak çıkan taş ve tuğla malzemeler hastanenin inşaatında kullanılmıştır. Günümüzde sadece tonoz örtülü cenazelik kısmı vardır.

Cenazelik kısmı dıştan düzgün kesme taş malzeme, içten beden duvarları moloz taş üst örtü tuğla malzemeden inşa edilmiştir. Doğudaki 11 taş basamaklı bir merdivenle yuvarlak kemerli kapı açıklığından cenazelik kısmına inilmektedir. Kalan izlerden anlaşıldığı kadarıyla dıştan kare planlı cenazelik kısmı içten 5.70 X 5.70 m. ölçülerinde olup kare planlıdır.

Üzeri tuğla malzemeden çapraz yıldız tonoz örtülüdür. Batıda üst örtü kısmında orijinal olmayan bir pencere açıklığı görülmektedir. Mevcut izlerden hareketle yapının üst katının sekizgen planlı olduğu anlaşılmaktadır. Ayrıca üst katın da tuğla malzemeden inşa edilmiş olduğu kalıntılardan açıkça görülmektedir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir