Aksaray: Hasan Baba Türbesi

Hasan Baba Türbesi; Aksaray’ın Merkez İlçesi, Hasas Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım mümkündür.

Üzerinde kim tarafından ve ne zaman yaptırıldığını gösteren ne bir kitabe ne de yazılı bir kayıt bulunmamaktadır. İnşaa tarzına dayanarak Anadolu Selçuklularının son devirlerinde ya da Karamanoğulları devrinde yapıldığını belirtilmektedir.

Türbeden, günümüze sadece cenazelik ya da mumyalık denilen kısım ulaşmıştır. Cenazelik girişinin ortaya çıkması üzerine yapıyı korumak amacıyla sonradan kare planlı bir mekan eklenmiştir.

Yapı kare planlı mekan tromp geçişli bir kubbeyle örtülüdür. Batı cephesinde yuvarlak kemerli iki açıklık vardır. Bunlardan kuzeydeki giriş kapısıdır. İç mekandaki dört basamaklı bir merdivenle cenazeliğe geçilmektedir. Taş ve tuğla malzemelerden inşa edilmiştir. Bu mekan günümüzde mevcut değildir.

Günümüzde, kuzeydeki sokağa açılan demir parmaklıklı bir kapıdan 11 basamaklı bir merdivenle taş malzeme ile inşa edilmiş cenazelik katına ulaşılmaktadır. Batıdaki basık kemerli kapı açıklığından cenazeliğe girilmektedir. İç mekan yaklaşık 3.44 X 3.50 m. ölçülerinde olup kare bir plana sahiptir.

Zemin ve duvarlar yarı yerine kadar ahşap, tavan ise pvc malzemelerle kaplanmıştır. Kuzeyde 2.43 X 0.66 m. ölçülerinde ve sonradan beton malzeme ile yapılmış bir kabir görülmektedir. Girişin tam karşısında ise sivri kemerli bir açıklık vardır.

Bu açıklıkla bağlantılı 1.25 m. yüksekliğinde bir havalandırma bacası irtibatlandırılmıştır. Cenazeliğin üzeri ise bir aynalı tonozla örtülmüştür. Cenazeliğin üstünde ise, sonradan sembolik bir açık türbe inşa edilmiştir.

Etrafı yaklaşık 1.00 m. yüksekliğinde kesme taş malzemeden inşa edilmiş bir duvarla çevrilmiş 4.57 X 3.52 m. ölçülerinde dikdörtgen planlıdır. Ortasında mermer malzemeden yapılmış “Hashas Baba”nın sembolik mezarı görülmektedir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir