Aksaray: Saliha Hatun Türbesi

Saliha Hatun Türbesi; Aksaray’ın Merkez İlçesi, Topakkaya Kasabası sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım mümkündür.

Halk arasında Hamza Ali Baba Türbesi olarak anılmaktadır. Sandukanın baş ve ayak kısmındaki kitabeye göre 692 / 12931 yılı zilkade ayında ölen Saliha Hatun için muhtemelen ölümünden sonra yapılmıştır. 1967-58 yılında Medeni Berk tarafından tamir ettirilmiştir. 1988 yılında da tamir görmüştür.

Yapının bugünkü planı, içten ve dıştan düzgün olmayan sekizgen bir düzenlemeye sahiptir. Ölçüleri dıştan 2.40 ile 2.70 m.; içten ise 1.75 ile 1.90 m. arasında değişmektedir. Üstü, içten düz ahşap tavan dıştan ise kiremit kaplı piramidal ahşap bir külahla örtülüdür. Türbe, yıkık durumda iken sonradan adi taşlarla onarılarak ortasına ahşap bir sütun dikilerek düz dam şekline getirilmiştir.

Güney cephede oldukça küçük tutulmuş ve dıştan ayak seviyesinde kalmış bir mazgal pencere iç mekanı aydınlatır. Bugün, yapıya batı cephesine açılmış olan dikdörtgen şeklinde ve düz atkılı ahşap kanatlı bir kapıyla girilmektedir.

Toprak seviyesinden biraz aşağıda olan iç mekana bir basamakla inilir. Tamamen beton sıvalı olan iç mekanın doğu, güneydoğu, güney, kısmen güneybatı ve kuzeydoğu duvarları boyunca devam eden mum ve çıraların yakılması için yapılmış bir kısım dikkati çekmektedir.

Ak mermerden yapılmış olan sanduka yerinden kaldırılarak yerine mermerden daire kesitli ayak taşı konmuş; sanduka ise yanı başına sanki baş taşıymış gibi dikilmiş. Baş taşı ise pencerenin altında duvara dayalı bir şekilde bırakılmıştır.

Sanduka ve baş taşı yeşil renkte yağlı boya ile boyanmıştır. Türbenin dışında yapıyı yer seviyesinde girişin her iki yanında, kuzey, kuzeybatı, kısmen kuzeydoğu ve güneybatı cepheleri boyunca dolanan iri taş blokları dikkati çekmektedir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir